Veća minimalna plata

Navlačenje oko minimalca: Poslodavci nudili po principu "Uzmi ili ostavi"

20.01.2023. 07:50 / Izvor: Srpska.info
Radnici

Poslodavci u Republici Srpskoj ponudili su veći iznos minimalne plate u odnosu na prvobitni prijedlog od 673 KM, ali socijalni partneri još nisu postigli dogovor.

Poslodavci u Republici Srpskoj ponudili su veći iznos minimalne plate u odnosu na prvobitni prijedlog od 673 KM, ali socijalni partneri još nisu postigli dogovor.

Riječ je o plati koju, po podacima Saveza sindikata, prima oko 70.000 radnika u Republici Srpskoj. Barem zvanično, jer i poslodavci i sindikalci tvrde da se dio plate isplaćuje u koverti. Dakle, zvanično u Republici Srpskoj minimalac prima svaki četvrti zaposleni.

Premijer RS Radovan Višković nedavno je javno prozvao predstavnike sindikata i poslodavaca da traže da Vlada uradi njihov posao umjesto da sjednu i dogovore se o minimalnoj plati.

"To je prevashodno bila obaveza Unije udruženja poslodavaca i sindikata da sjednu i dogovore se. Oni to uporno izbjegavaju nekoliko godina i čekaju da Vlada to uradi, što će i učiniti", rekao je Višković.

On je upitao poslodavce i predstavnike sindikata zašto ne ulože više napora.

"A kada to uradi Vlada, kritikovaće jedni što iznos nije veći, a drugi što je toliki koliki je. Po zakonu, to je njihova obaveza. Nemojte ići da slavite Novu godinu na nekim destinacijama. Sjedite, pričajte pet sati ili pet dana i dogovorite se. Sada ja to tražim od njih", poručio je Višković.

Veoma brzo poslodavci su napravili prvi korak i predložili da najniža plata, koja trenutno iznosi 650 KM, bude 673 KM, što je naljutilo predstavnike sindikata. Sindikat traži da to najmanje bude  800 KM.

"Poslodavci su ponudili veći iznos najniže plate u odnosu na njihov raniji prijedlog od 673 KM, ali još je rano otkrivati o kojoj se cifri radi. To je i dalje manje od iznosa koji traži sindikat, a to je najmanje 800 KM", poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, za Srpskainfo nije otkrio koji iznos minimalca su predložili, navodeći samo da je prijedlog važio samo taj dan!

Pregovori oko najniže plate koju, po podacima Saveza sindikata RS, prima oko 70.000 radnika, biće nastavljeni 23. januara, na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

VLADA DVA PUTA REAGOVALA

Vlada RS je prošle godine dva puta povećala minimalnu platu. Prvi put je povećana sa 540 na 590 KM od januara, a drugi put na 650 KM od maja. Treba napomenuti da je Vlada RS prošle godine poslodavcima smanjila zbirnu stopu doprinosa sa 32,8 na 31 odsto. Ukinuti su i neki parafiskalni nameti, koji se mjere milionima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti