Usvojena odluka

Minimalac u RS-u 700 KM

26.01.2023. 14:19 / Izvor: SRNA
Novac

Vlada Republike Srpske donijela je odluku da minimalac u RS od sada bude 700 KM.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će najniža plata za ovu godinu biti 700 KM i da je o tome Vlada danas donijela odluku.
Višković je podsjetio da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa i minuli rad.

"Neko ko ima 20 godina radnog staža on ima još i 10 odsto na minuli rad tako da će se ta najniža plata kretati u rasponu od 700 KM do skoro 800 KM za one koji imaju više od 30 godina radnog staža", rekao je Višković.

On je naglasio da je u RS najniža plata veća nego u Federaciji BiH za 110 KM, navodeći podatak da je neto najniža plata u drugom entitetu za 2023. godinu 590 KM.

"Mi smo tu platu imali 1. januara 2022. godine i kada uporedite period od 1. januara 2022. godine sa najnižom platom za 2023. godinu onda imate povećanje najniže plate u Republici Srpskoj za 18,6 odsto. To je značajno povećanje nego što je prosječna inflacija u Republici Srpskoj zabilježena u 2022. godini", rekao je Višković.

On je dodao da je Vlada odluku o iznosu najniže plate donijela cijeneći poziciju poslodavaca RS, zahtjeve Saveza sindikata Republike Srpske i analizu svih ekonomskih pokazatelja za 2022. godinu.

Premijer se nada da će to zadovoljiti i jednu i drugu stranu u Republici Srpskoj, kao i radnike.

"Morali smo povesti računa i o poslodavcima koji rade u nisko akumulativnim granama. Nismo ih smjeli ovog momenta opteretiti sa značajno većom najnižom platom kako ne bismo ugrozili njihovo poslovanje i došli u poziciju da u Republici Srpskoj zbog značajnog rasta najniže plate dovedemo određene poslodavce da ne mogu funkcionisati", rekao je Višković.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti