Predstavnički dom

Odobren Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu uz desetine amandmana

27.01.2023. 07:35 / Izvor: Fena
Predstavnički dom

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je sinoć Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu.

Za Prijedlog budžeta glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Niko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Predstavnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Predstavničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Federalna vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 mlijardi KM, za 1,1 milijardi KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji finansijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Predstavičkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtuelni, rezultirao i rastom budžeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti