POSLODAVCI NISU ZADOVOLJNI

Trivić: Pretjerali smo sa najnižom platom, ali poštovaćemo odluku Vlade

27.01.2023. 09:16 / Izvor: Akta.ba
najniža plata

Foto: blink.ba

Mi smo pretjerali sa ovom najnižom platom. To nije nije najniža plata od 700 KM, nego od 900 KM.

Mi smo pretjerali sa ovom najnižom platom. To nije nije najniža plata od 700 KM, nego od 900 KM, zato što poslodavcima ostaje obaveza isplate toplog obroka, dodatka za minuli rad i prevoza, prema tome ne treba nikada govoriti da je najniža plata 700 maraka, rekao je za "Nezavisne novine" Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, komentarišući odluku Vlade RS o novom minimalcu.

"Ovo će za jedan dio privrede biti beznačajna odluka, zato što nemaju najnižu platu, dok će oni koji su imali ovu zaradu, sigurno dio njih ići u zatvaranje radnih mjesta, jer neke industrije jednostavno to ne mogu podnijeti", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, i predstavnici javnog sektora su se uoči odluke o najnižoj cijeni rada žalili poslodavcima kako povećanje minimalca ugrožava razliku u platama između najniže i prosječne plate.

"Direktori u tim javnim preduzećima imaju problema sa upravljanjem ljudima. To je još jedan od negativnih efekata ove odluke", kazao je Trivić, koji tvrdi da ni Vladu RS ni sindikat ovi argumenti ne interesuju.

"Vladu interesuje da ubere više poreza, jer ona ima povećanje prihoda. Sindikat interesuje da se svađa sa poslodavcimna, jer jedino tako vide svoje djelovanje. U principu nikoga nije interesovala najniža plata, već samo njihove ekonomske ili političke koristi", poručio je Trivić.

Podsjetimo, prijedlog poslodavaca bio je da najniža plata bude 673 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti