Brave new world

U "novom svijetu" fokus je na ekonomiji i sigurnosti

30.01.2023. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Banka

"Želimo pomoći BiH da u svim segmentima ide naprijed", poručili su ambasadori na današnjem panelu “Brave new world” u okviru konferencije "Svijet u 2023".

"Želimo pomoći BiH da u svim segmentima ide naprijed", poručili su ambasadori na današnjem panelu “Brave new world” u okviru konferencije "Svijet u 2023".

Na panelu su govorili ambasadori u BiH. Christine Toudic, ambasadorica Francuske, Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske, Julian Reilly, britanski ambasador i Thomas Fitschen, ambasador Njemačke. Moderatorica je bila Hanan Nanić, producentica i novinarka Al Jazeera Balkans.

Britanski ambasador je otvorio panel govoreći o ostvarenju potencijala naše zemlje. Međutim, tu postoje prepreke.

"Moralo bi biti lakše nama investitorima da ulažemo u ovu zemlju. Ja kao predstavnik moje vlade vam ne mogu to obećati, jer na nama nije krajnja odluka. Možemo skupa raditi na reformama. U predizbornoj kampanji me zapanjilo koliko malo se govorilo o privredi. Zaista me zanima koja pitanja će vlasti staviti kao prioritet. Mi jesmo spremni da ga podržimo, ali trebaju nam uslovi za strane investicije koje će doći u ovu zemlju. Spremni smo da radimo i razvijamo infrastrukturu u ovoj zemlji", kazao je Reilly.

Ambasadorica Švedske je naglasila da ova regija pripada zemljama EU i da je podržava na tome putu.

"Nastavit ćemo pružati podršku, ali mnogo moraju uraditi same zemlje i njihove vlasti. Kandidatski status BiH je dobra prilika. Pokazatelj da EU želi surađivati sa BiH. Kada imamo novu vlast trebamo se fokusirati na provedbu prioriteta. Mi želimo pomoći BiH da ide dalje u svim segmentima. EU se suočava sa teškom situacijom, ali radit ćemo na vladavini prava i demokratiji. Radit ćemo sa predstavnicima vlasti i naravno želimo to uraditi u toku našeg predsjedavanja Vijećem Europske unije. Zajednička saradnja kako bismo svi skupa bili jači", poručila je Stromquist.

ambasadori

Promjene u snabdijevanju energijom

U protekloj godini uslijed krize sa snabdijevanjem energijom Francuska je intenzivno radila na nuklearnoj energiji. Plan za izgradnju nuklearnih sistema trenutno se razmatra kako bi se ubrzale procedure blizu postojećih lokaliteta kazala je ambasadorica Francuske i dodala:

"Francuska 78% struje proizvodi u nuklearnim centralama. Neke ne rade i u procesu su održavanja. Naravno da želimo umanjiti zavisnost od fosilnih goriva. Koristimo nuklearne reaktore koji proizvode značajne količine struje. Radimo na administraciji za proizvodnju novih. Dosta projekata se planira. 120 miliona eura je osigurano za izgradnju industrijskih područja. Neka vrsta laboratorije jeste u regiji Pariza. Tu pravimo panelne centrale. Želimo da se okrenemo proizvodnji energije koja će smanjiti stakleničke plinove. Istražujemo načine na koje možemo doći do obnovljive energije bez uglja i plina".

Kada govorimo o energetici na globalnom nivou, planovi se mijenjaju. Tako je i u Njemačkoj. Ambasador Njemačke je kazao da nemaju više gas iz Rusije. Od avgusta je to snabdjevanje prekinuto.

"Nakon izbijanja rata u Ukrajini, i druge okolnosti koje su promijenile situaciju, su nam pokazale da je moguće okrenuti se drugim izvorima. Sada nastojimo da ubrzamo programe razvoja snabdjevanja iz obnovljivi izvora energije. Radimo i na ostvarivanju ušteda. U proteklih nekoliko mjeseci smanjili smo potrošnju za nekih 10% i nadamo se da ćemo tako preživjeti ove mjesece sa našim partnerima. Iako radimo na uštedama trebamo imati na umu naše opredjeljenje i po pitanju klime. Još uvijek ima mnogo toga što moramo uraditi u ovoj oblasti. Ne smijemo ovo staviti u drugi plan. BiH mora pronaći način da više koristi obnovljive izvore energije pogotovo iz vjetra i u to bi trebalo ulagati", smatra Fitschen.

banka

Pružiti podršku BiH kako bi zadržala mlade

Pružanje podrške BiH u njenim naporima na izgradnji inkluzivnih mogućnosti i zadržavanje mladih u BiH je ključno smatra ambasador Reilly.

"Jako puno ima fokusa na to da se pruži podrška vašoj zemlji. Vidjeli smo koliko podrške je spremna dati Velika Britanija. Mi se fokusiramo na ekonomiju i sigurnost. To se veže i sa pitanjima stabilnosti i sigurnosti", pojasnio je britanski ambasador.

Po investiranju u razvoj Švedska je vodeća u svijetu.

"Ogroman procenat dolazi iz sektora privrede. Privatni sektor u BiH je nedovoljno razvijen. Što se tiče zelene tranzicije i Švedske mi želimo i druge inspirisati da nas prate. Mi moramo raditi zajedno na ovim pitanjima. U BiH smo jedan od najvećih donatora kada je u pitanju zelena tranzicija", poručila je ambasadorica Švedske.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mjesto u evropskoj porodici smatra ambasadorica Francuske.

"Kriza koju je izazvao covid nas je naučila mnogo toga. Da se fokusiramo na promjenu i potražnju", dodao je ambassador Njemačke.

Poručili su da je važno da radimo i na konkurentnosti i da uložimo što više da je poboljšamo.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti