ZBOG NEODRŽAVANJA SKUPŠTINE

Mali dioničari Aluminija se obrušili na Vladu Federacije BiH

31.01.2023. 14:25 / Izvor: Akta.ba
aluminij

Udruga malih dioničara Aluminija d.d. uputila je danas priopćenje za medije povodom neodržavanja vanredne Skupštine Društva Aluminij.

''Gajimo osnovanu sumnju, a to itekako vjerujemo, a na temelju nepotvrđenih informacija do kojih smo došli, da se Vlada F BiH nije svjesno i namjerno pojavila na današnjoj Skupštini, čime je prolongirano imenovanje novog saziva N.O.'', navodi se u priopćenju Udruge malih dioničara Aluminija d.d. koje su jučer uputili povodom neodržavanja izvanredne Skupštine Društva Aluminij d.d. 

Zbog nedolaska Vlade FBiH na predmetnu Skupštinu, nije postignut kvorum za održavanjem Skupštine. ''Uslijed isteka četverogodišnjeg mandata 7 članova Nadzornog odbora Aluminija d.d., gdje im je redoviti mandat istekao 11.01.2023. g, na današnji datum tj. 30.01.2023. g u 12:00 sati zakazana je izvanredna Skupština društva Aluminij d.d., sa sljedećim točkama dnevnog reda: - 

Donošenje Odluke o razriješenu 7 (sedam) članova Nadzornog odbora Aluminija d.d. uslijed isteka mandata - Donošenje odluke o izboru i imenovanju 7 (sedam) članova Nadzornog odbora Aluminija d.d. - Donošenje Odluke o utvrđivanju mjesečne naknade za rad članova N.O. Aluminija d.d. (...ovaj prijedlog se odnosi na zahtjev za povećanje postojeće naknade članovima N.O. – valjda su se kod kreiranja ovog zahtjeva vodili činjenicom pojave inflacije i povećanja troškova života – a nije im bitna činjenica da su u prethodnom četverogodišnjem mandatu uveli Aluminij d.d. u gubitke od cca 148 mil KM, te su predvoditelji najveće financijske afere i gospodarskog kriminala u povijesti koji se mjeri stotinama milijuna KM)'', navode u priopćenju. 

Duboko su, kažu, iznenađeni činjenicom da se Skupština Aluminija d.d. nije održala, jer nije postojao kvorum, a uslijed ne pojavljivanja na Skupštini opunomoćenika tj predstavnika Vlade FBiH, koja pojedinačno zastupa najveći postotak glasova na Skupštini.

''Na Skupštini su se pojavili opunomoćenik vlasnika iz Republike Hrvatske (RH drži 12% vlasničkog udjela u Aluminiju), te jedan pristojan broj malih dioničara. Ono što je poznato javnosti, a i nama Udruzi DIAL, na današnjoj Skupštini Vlada F BiH je trebala imenovati iste osobe ispred dioničkog kapitala Vlade FBiH, ponovno u N.O., na novi četverogodišnji mandat a to su: (prof dr Zdenko Klepić, Vedran Smiljanić, te Igor Planinić)'', navode u priopćenju. 

Također u priopćenju navode, kako saznaju, da dvije od tri osobe ispred malih dioničara, a koje su obnašale dužnost u prethodnom sazivu N.O., ponovno su trebale biti imenovane: Samir Anić i Željko Damjanović.

MILIJUNI POD TEPIH

''Ne smijemo zanemariti činjenicu da bi ovo za prof Zdenka Klepića i Samira Anića bio treći mandat u Nadzornom odboru Aluminija d.d. – a gdje se njihov rad u posljednjih 7-8 godina može ocijeniti ostvarenjem gubitka Aluminija d.d. od preko 250 mil KM, nezakonito, nesavjesno poslovanje, gospodarski/financijski kriminal, sklapanje štetnih ugovora, ogroman gubitak/nestanak imovine Aluminija itd.. Također, gajimo osnovanu sumnju, a to itekako vjerujemo, a na temelju nepotvrđenih informacija do kojih smo došli, da se Vlada F BiH nije svjesno i namjerno pojavila na današnjoj Skupštini, čime je prolongirano imenovanje novog saziva N.O., uslijed činjenice da bi Vlada F BiH imenovanjem ponovno istih osoba u N.O. snosila pored postojeće i dodatnu odgovornost za takav čin. Naime navedene osobe prethodnog saziva N.O., pogotovo osobe imenovane ispred Vlade F BiH su svojim radom pokazali nevjerodostojnost kompromitiranost, mnoge odluke su im pogrešne, nezakonite, nesavjesne, svjesno zlouporabljuju svoje položaje, čime je nastala i nastaje ogromna šteta za Aluminij d.d.'', naveli su u priopćenju, naglašavajući da ovo još jedan pokazatelj uloge Vlade FBiH, a koja snosi najveću odgovornost za stanje u Aluminiju d.d., pa i gašenje samog Aluminija 2019.g, da se sakriva, boji, plaši, problem stavlja pod tepih. 

''Međutim pod tepih ne može stati stotine milijuna KM odgovornosti Vlade F BiH (Premijera i Resornog ministra), Nadzornog odbora, te direktora Aluminija d.d. Smatramo da današnje ne pojavljivanje Vlade F BiH jeste nesavjestan čin. Vlada F BiH se trebala pojaviti se na Skupštini, a prethodno uz izmjene i dopune dnevnog reda Skupštine odlučiti o sljedećem, a što je jedino ispravno, zakonito i pozitivno za Aluminij d.d.: - Da predlože i imenuju ispred Vlade F BiH POTPUNO NOVA tri kandidata za novi saziv N.O. na četverogodišnji mandat , (ne imena iz starog saziva), a koji će imati bar koliko toliko: znanje, dignitet, moral, stručnost, te odgovornost u svome radu. - Da ne glasuju za imena za novi saziv NO ispred malih dioničara – ako su prijedlozi ispred malih dioničara ponovno ista imena iz prethodnog saziva N.O. 

Da donesu Odluku kojom se povlači suglasnost za daljnji najam pogona Aluminija d.d. (a sve završiti u roku najkasnije tri mjeseca), a uslijed nepoštivanja Ugovora od strane Najmoprimca, te činjenice da najam nije model financijskog restrukturiranja, a Aluminiju d.d. izaziva ogromne gubitke. Vlada F BiH kao i N.O. svjesno i nezakonito podržavaju nezakonitu Odluku da se Aluminij konsolidira putom najamnina, a što je suprotno Odluci o financijskoj konsolidaciji. Najamnine nisu niti mogu biti pravni ni zakonski okvir kojim se može Aluminij konsolidirati, a svjedoci smo činjenice da je kroz 2 god i 10. mjeseci najma Aluminij d.d. akumulirao cca 48 mil KM novog gubitka dok je najmoprimac, ostvario desetine mil KM dobiti. Najmoprimac je uveden u Aluminij d.d. kao posrednik, a sve što „On“ radi mogao je i Aluminij d.d. bez njega, te se vlastitim snagama operativno i financijski konsolidirati sukladno Zakonu i Odluci o financijskoj konsolidaciji. Činjenica je da najmoprimac prilikom ulaska u Aluminij d.d. nema nikakav dokazani kapital kojim bi se dokazao i predstavio kao strani investitor osim 5000 KM osnivačkog kapitala prilikom registracije firme u Mostaru'', navode u priopćenju.

DRŽAVA PANAMA

Činjenica jeste, dodaju, da je bez suglasnosti Vlade i N.O., prenio vlasništvo te firme koja je najmoprimac imovine Aluminija d.d., u ilegalnu zonu tj državu Panamu. '

'Naša uvjerenja i procjene nisu optimistične kada je u pitanju budućnost Aluminija d.d., koji je praktički u cijelosti u rukama Najmoprimca, kojeg predstavlja izvjesni gosp Amir Kabiri – za kojeg jedino možemo potvrditi da itekako uspješno medijski spinuje cijelom političkom scenom u F BiH, kao i cjelokupnom javnošću'', navedeno je u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti