Poslanici mišljenja da treba ukinuti akcize na gorivo

31.01.2023. 17:00 / Izvor: Fena
predstavnički dom

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas Izvještaj Zajedničke komisije oba doma.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva.

Komisija za usaglašavanje teksta tog zakona, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen u različitom tekstu, u septembru prošle godine usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca od strane Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom državnog parlamenta je početkom marta prošle godine, na prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), usvojio zakon da gorivo u Bosni i Hercegovini bude jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Međutim, Dom naroda je krajem augusta usvojio isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Poslanik Saša Magazinović (SDP), koji je bio jedan od predlagača navedenog zakona, je podsjetio da je ovaj zakon predložen u martu prošle godine.

"Gledajući cijene goriva na današnji dan, kada se trebamo izjasniti o konačnom tekstu zakona o ukidanju akciza, cijene su gotovo slične kao u periodu kad je zakon predložen", kazao je Magazinović i podsjetio novoizabrane poslanike na 'parlamentarni put' zakona.

Pojasnio je da to u praksi znači da bi gorivo bilo jeftinije i do pola marke, zato što se na akcizu obračunava i PDV, a to dalje znači da bi robe i usluge u čiju kalkulaciju cijene ulazi i cijena goriva, također bile jeftinije.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je kazao da je zdravorazumski da se ukinu akcize, ali skoro je prošla godina dana, a to nije urađeno.

"Razumijem predlagača zakona poslanika Magazinovića, koga smo podržali i u martu prošle godine da se ukinu akcize na šest mjeseci s mogućnošću produženja još tri mjeseca i da gorivo pojeftini od 35 do 45 pa čak i 50 feninga", naveo je Borenović, koji je ocijenio da je SNSD glasao ranije protiv tog zakona u oba doma.

Kaže da je to pokazatelj šta znači kad neko ima četiri delegata u Klubu Srba u Domu naroda PSBiH. Tada je SNSD zaustavio da se zakon u Domu naroda usvoji po hitnoj proceduri zakon kako je usvojen u Predstavničkom domu i osigura da gorivo bude jeftinije u prosjeku do pola KM po litru.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Midhat Čaušević e naglasio da je u vrijeme predlaganja ovog zakona SDA bila dio koalicione većine te da su podržali predloženi zakon.

"Došlo je do promjene parlamentarne većine. SDA je sada opozicija i opet daje podršku ovakvom rješenju", naveo je Čaušević, dodajući da će podržati sve što je u interesu građana i države BiH, te da će biti na strani dobrih inicijativa i prijedloga.

Poslanik Zlatko Miletić (NES-Za nove generacije) je ocijenio da je ovo možda jedna od najboljih inicijativa koja se desila u prošlom sazivu, ali koja na žalost nije realizirana, navodeći da je pitanje akciza "pitanje ljudskosti".  

Poslanici su obavili raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda te će izjasniti o svim danas razmatranim materijalima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti