Rezultati analize

Da li onečišćenje Bosne ima elemente krivičnog djela i kolike kazne prijete?

02.02.2023. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Rijeka

Proizvodnja u jednom pogonu kompanije ArcerolMittal obustavljena je zbog jučerašnjeg onečišćenja rijeke Bosne.

Proizvodnja u jednom pogonu kompanije ArcerolMittal obustavljena je zbog jučerašnjeg onečišćenja rijeke Bosne. Još se čeka na rezultate analize izuzete vode, a situaciju na terenu i sanaciju kanala nadgleda federalni vodni inspektor.

Uvrđeno je da je do incidenta došlo usljed izlijevanja otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu „Čeličana“, iz još uvijek neutvrđenih razloga. Iz Federalne vodne inspekcije kažu kako nije uočen pomor ribe nizvodno od mjesta incidenta do Zavidovića.

Federalna inspekcija će analizom uzetog uzerka vode utvrditi o kojoj materiji je riječ. A, takođe, oglasili su se i iz kompanije Arcelor Mittal te izjavili da će u dogovoru sa relevantnim institucijama analizirati uzorke te u roku od 24 časa objaviti rezultate.

Udruženje Eko forum Zenica pomno prati situaciju. Imaju određena očekivanja od nadležnih instutucija .

“Očekujemo sljedeće, prvo rezultati analize koju će sprovesti Agencija za sliv rijeke Save, to očekujemo za par dana, zatim očeujemo povratnu informaciju iz inspekcije, federalne inspekcije koja bi trebalo da se očituje o tome, o kakvom se prekršaju radi, za šta će teretiti i da li imaju osumnjičenog. Ono što je za nas najinteresantnije, to je informacija iz Tužilaštva ZD Kantona, nas je jako obradovalo to što je MUP ZD Kantona podnio krivičnu pijavu”, naveo je Samir Lemeš iz Udruženja EKO Forum Zenica.

Smatra se da ovaj incident ima elemente krivičnog djela onečišćenje okoliša. Pitali smo kolike kazne su predviđene.

“Ovo krivično djelo u svojoj prirodi, dakle u svom osnovnom obliku predviđa kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 5 godina, a u kvalifikatornim oblicima tog djela kazna može ići od jedne godine do 12 godina”, pojasnio nam je portparol MUP-a ZD kantona Elvedin Fišek.

Građani zabrinuti. Smatraju da adekvatnih sankcija ipak neće biti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti