Fondacija Mozaik

Kroz Omladinsku banku u lokalnim zajednicama mladi započinju biznis

02.02.2023. 08:34 / Izvor: Federalna.ba
Omladinska banka

U proteklih 15 godina 52 lokalne zajednice u BiH i Fondacija Mozaik su kroz program Omladinske banke realizirali 4.000 projekata za mlade.

U proteklih 15 godina 52 lokalne zajednice u BiH i Fondacija Mozaik su kroz program Omladinske banke realizirali 4.000 projekata za mlade i pokrenuli 212 mikrobiznisa. Na ovaj način mladi dolaze do nedostajućih novčanih sredstava za realizaciju svoje poslovne ideje što, umnogome pozitivno utječe i na ostanak mladih u Bosni i Hercegovini.

Nakon šestogodišnje uspješne saradnje Grad Doboj i Fondacija Mozaik su, kroz program Omladinske banke, potpisali novi četvorogodišnji ugovor o saradnji koji podrazumijeva zajedničku finansijsku potporu od 100.000 maraka za realizaciju projekata neformalnih grupa mladih i njihovih poslovnih ideja.

"To će omogućiti finansiranje najmanje 32 projekta mladih i osam mikrobiznisa", navodi Željko Pauković, direktor programa Omladinske banke Fondacije Mozaik.

U protekle četiri godine na ovaj način je u Doboju podržano 46 projekata mladih i jedan mikrobiznis.

"Uspjeli smo da sredimo kabinet Zdravstvene njege. Pogotovo kupovinom EKG aparata uz pomoć kojega svi učenici imaju mogućnost da se upoznaju kako taj aparat funkcioniše prije samog odlaska na praksu u bolnicu", kaže Jovana Božić, učenica Medicinske škole u Doboju.

U proteklih 15 godina, koliko traje saradnja Općine Tešanj i fondacije „Mozaik“, realizirano je blizu 160 projekata mladih vrijednih oko pola miliona maraka.

"Mladi iskorištavaju priliku koja im se daje s tim što moramo upoznati mlade s tom prilikom. Primijetili smo u zadnje tri godine da taj interes raste", naglašava Sumeja Esidiri, koordinatorica Omladinske banke u Tešnju.

"Ovo je super prilika za mlade osobe koje imaju ideju, ali nemaju potencijal, odnosno nemaju snage ili nemaju hrabrosti da krenu u takav poduhvat", poručuje Amer Bedak, učesnik u projektu iz Tešnja.

Potpisan je i memorandum o saradnji za naredne četiri godine koji podrazumijeva slidarno izdvajanje za projekte mladih Općine i Fondacije mozaik od 164.000 maraka što će omogućiti realizaciju 2.500 projekata za mlade i 300 mikrobiznisa.

Uz podršku realizaciji poslovnih ideja mladih ovaj projekt svakako pozitivno utječe i na odluku mladih da ostanu u BiH. Aktivni su i projekti za bh. dijasporu.

"Mladi ljudi imaju priliku i žele da ostanu ovdje gdje jesu i da žive u Bosni i Hercegovini", dodaje Pauković.

"Njihova motivisanost za aktivizam u sredini zavisi od mnogo faktora koji nisu samo lokalnog karaktera", pojašnjava Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

U prošloj godini je putem Omladinske banke u 52 lokalne zajednice u BiH realizirano 600 projekata i 64 mikro biznisa za mlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti