Njemački program

U Lukavac Cementu održana praktična edukacija za buduće EUREM menadžere​

02.02.2023. 11:07 / Izvor: Akta.ba
EUREM menadžer

U saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK BiH) juče, 1. februara, u Lukavac Cementu održana je cjelodnevna praktična nastava za buduće EUREM menadžere.

U saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK BiH) juče, 1. februara, u Lukavac Cementu održana je cjelodnevna praktična nastava za buduće EUREM menadžere.

Generalni direktor Lukavac Cementa Stjepan Kumrić u svom uvodnom izlaganju je istakao da je to rezultat dugodišnje uspješne saradnje sa AHK BiH i da su među prvim polaznicima EUREM programa obuke za sticanje međunarodno priznatog certifikata za "Evropskog Energetskog Menadžera“ bili upravo inženjeri Lukavac Cementa. Ovaj njemački program se od 1994. godine provodi u više od 30 zemalja u svijetu i u proteklom periodu je dokazao svoju efikasnost.

Menadžer za energiju, okoliš i razvoj u Lukavac Cementu Emir Ćilimković, koji je i sam certificirani energetski menadžer, održao je stručno predavanje o poboljšanju energetske efikasnosti linije za proizvodnju klinkera sušenjem alternativnog goriva, a njegov završni rad u sklopu ove edukacije 2019. godine proglašen je najuspješnijim.

Tokom predavanja je naglasio da je glavna uloga energetskog menadžera sistemizacija podataka o potrošnji različitih oblika energije, te kreiranje plana i programa mjera poboljšanja energijske efikasnosti prema prioritetima.

Polaznici edukacije su, između ostalog, imali priliku postavljati pitanja i razgovarati ne samo o ovoj temi, nego i o iskustvima i koristima ovog rješenja za Lukavac Cement, kao i o svim prednostima i značaju upotrebe alternativnih goriva u cementnoj industriji, uštedama fosilnih goriva i energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti okoliša. Obuka je završena obilaskom proizvodnih pogona fabrike.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH je licencirani partner za realizaciju EUREM edukacijskog programa u BiH, a Midheta Jeina, projekt menadžerica AHK BiH, je kazala: "Posebno smo ponosni na činjenicu da je današnji predavač nekadašnji učesnik, te se nadamo da će i učesnici iz generacije 2022 biti predavači budućim generacijama“.

Održana praktična edukacija u Lukavac Cementu pokazala je svu važnost razmjene stručnih znanja i primjene energetskih isplativih rješenja u praksi, što u konačnici konitinuirano osigurava razvoj uposlenika i kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti