Strategija za 2023.

Data saglasnost na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša FBiH

02.02.2023. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Okoliš

Vlada FBiH je dala suglasnost na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2023. godinu, u iznosu od 74.710.259 KM.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, dala suglasnost na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2023. godinu, u iznosu od 74.710.259 KM.

Program je urađen u skladu sa Strategijom zaštite okoliša FBiH 2022-2032., Strategijom upravljanja vodama 2010-2022., Federalnim planom upravljanja otpadom 2012-2017., NEAP-om (Akcionim planom za zaštitu okoliša BiH) te drugim relevantnim propisima.

Federalna strategija zaštite okoliša primarno je bazirana na načelu održivog razvoja i smjernicama pravnih stečevina Europske unije, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Planiranim ulaganjima Fond osigurava uvjete za poboljšanje stanja okoliša, razvoj domaćeg tržišta za financiranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, kao i osiguranje dodatnih sredstava za ulaganje u područja koja imaju posebno značenje za održivi gospodarski razvoj.

Kako je istaknuto u financijskom planu, Fond u 2023. godini planira izdvojiti sredstava za plasmane po osnovu tekućih transfera za programe i projekte. U planu su i transferi kantonima za ove namjene, a po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Uredbe o upravljanju otpadom.

Također, kako se navodi u planu, suradnja Fonda s domaćim i međunarodnim financijskim institucijama i tijelima s ciljem pribavljanja dodatnih sredstava radi zajedničkog ulaganja u projekte i programe iz oblasti rada Fonda, jedan je od prioritetnih zadataka u narednom periodu. Uz projekte od značaja za FBiH donesene po odlukama Vlade FBiH, između ostaloga, izdvajaju se ulaganja u programe sufinanciranja projekata s međunarodnim institucijama, a među kojima je i povećanje ulaganja u javne objekte s niskom stopom emisije ugljika u BiH.

Financijski plan za 2023. godinu s procjenom od 2024. do 2026. godine, temelji se na propisanim izvorima financiranja iz naknada koje naplaćuje Fond na osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, Zakona o vodama, Zakona o upravljanju otpadom i podzakonskim aktima, a uzimajući prije svega u obzir već preuzete obaveze na osnovu zaključenih ugovora i odobrenih sredstava s korisnicima.

Kako je obrazloženo, prikupljanje izvanproračunskih prihoda po principu “zagađivač plaća”, u skladu sa zakonima, podzakonskim aktima i pravilnicima, osnovni je cilj Fonda, jer se njihovim ostvarenjem omogućava sufinanciranje programa i projekata zaštite okoliša i sprječavanje daljnjeg zagađenja, sanaciju postojećih zagađenja, te održivo korištenje prirodnih resursa.

Ostvarenje ovih ciljeva realizira se u suradnji s federalnim ministarstvima okoliša i turizma, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, energije, rudarstva i industrije, te prostornog uređenja, kao i kantonalnim ministarstvima i inspekcijama mjerodavnim za okoliš, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti