Savez sindikata RS

Odluka Ustvanog suda je dokaz odnosa poslodavaca prema radnicima

06.02.2023. 13:19 / Izvor: BHRT
Unija poslodavaca

Iz Saveza sindikata navode da Unija sebi daje za pravo da radniku koji ima jednu godinu staža prisvoji 2,10 KM.

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom je odbijen zahtjev Unije poslodavaca Republike Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana Zakona o radu kojim je regulisano da se najniža plata uvećava po osnovu radnog staža, još je jedan dokaz kako se ova unija odnosi prema radnicima, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza sindikata navode da Unija sebi daje za pravo da radniku koji ima jednu godinu staža prisvoji 2,10 KM, a radniku koji ima 39 godina staža prisvoji 81,90 KM na mjesečnom nivou po osnovu radnog staža, odnosno da taj novac ostane u njihovim džepovima.

Ova odredba Zakona o radu u primjeni je od 1. januara 2022. godine kada je, nakon punih šest godina upornog rada, prihvaćen zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da se ispravi dugogodišnja nepravda prema radnicima koji primaju najnižu platu, odnosno da oni imaju pravo uvećanja plate po osnovu radnog staža /minulog rada/, i to najmanje 0,3 odsto za svaku navršenu godinu.

"Ustavni sud Republike Srpske konstatovao je ono što je Savez sindikata Republike Srpske sve ove godine tvrdio - da najniža plata koju utvrdi Vlada Republike Srpske predstavlja osnovnu platu /koeficijent puta cijena rada/, odnosno startnu platu na koju idu sva uvećanja plate /prekovremeni rad, rad noću, rad praznikom, stimulacija.../ i sva druga primanja radnika /topli obrok, prevoz, regres/", navode iz Saveza sindikata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti