Tegeltija-Sheldon

Svjetska banka nastavlja podršku projektima u BiH

07.02.2023. 16:56 / Izvor: Akta.ba
svjetska banka

Tegeltija je naglasio da je saradnja sa Svjetskom bankom dobra kako u dijelu koji se odnosi na finansiranje projekata, tako i u oblasti konsultantskih usluga.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i njegov zamjenik Muhamed Hasanović danas su sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Christopherom Sheldonom razgovarali o realizaciji projekata koje finansira ta međunarodna institucija.

S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH imenovalo ministra Tegeltiju za guvernera BiH u Svjetskoj banci na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima, ali i onima koji će tek da budu dogovoreni jer je usvojen i Okvir partnerstva sa BiH za period 2023. – 2027. godina.

Tegeltija je naglasio da je saradnja sa Svjetskom bankom dobra kako u dijelu koji se odnosi na finansiranje projekata, tako i u oblasti konsultantskih usluga.

Istaknuto je da su neki važni projekti tek u fazi inicijative za vođenje pregovora, dok su neki ugovori već potpisani, ali se čeka njihova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sagovornici su saglasni da je poželjno ubrzati i unaprijediti procedure s obje strane jer trenutno Svjetska banka ima odobrenih 638,5 miliona američkih dolara u 12 aktivnih investicionih projekata u BiH.

Prema Sheldonovim riječima, Svjetska banka će u ovoj godini nastaviti svoje aktivnosti na projektima u šumarskom sektoru, zaštiti kvaliteta zraka i razvoju politika zdravstvenih sistema u BiH, saopćeno je iz Miistarstva finansija i trezora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti