Povećanje penzija

Penzioneri zahvalili Vladi: "Urađen veliki zamah, to nam je životno važno"

09.02.2023. 10:49 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Premijer Novalić podsjetio je da je ovo rješenje usaglašeno na inicijativu predstavnika penzionera, a isplata omogućena nakon usvajanja ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, primili su jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu predsjednika Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH Redžu Mehića koji se ovom prilikom zahvalio na održanom obećanju Vlade o povećanju penzija za 11,1 posto.

Uvećane januarske penzije isplaćene su u Federaciji BiH nakon što je Federalna vlada na hitnoj sjednici prošle sedmice dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju penzija za 11,1 posto od januara 2023. godine. Premijer Novalić podsjetio je da je ovo rješenje usaglašeno na inicijativu predstavnika penzionera, a isplata omogućena nakon usvajanja ovogodišnjeg federalnog budžeta.

"Mi smo sretni i zahvalni vama penzionerima, jer smo zajedno uspjeli ovo provesti u djelo. To su omogućili upravo vaš pritisak i federalni budžet koji smo ove godine doveli na nivo najvećeg ikada do sada u Federaciji. Ovaj procenat od 11,1 posto će sigurno biti veći u aprilu, kada budemo imali zvanične pokazatelje o rastu BDP-a i troškova života u prethodnoj godini, a zbog čega je Zakon o PIO propisao da se svakog 15. aprila vrši redovno usklađivanje penzija. Ja sam najponosniji upravo na taj zakon koji smo donijeli 2018. godine i od kada smo uspjeli najniže penzije povećati za 52 posto, sa 326 na 495 maraka", rekao je Novalić.

penzije

Dopremijeri i resorni ministri Milićević i Drljača, također, su istakli zahvalnost penzionerima na saradnji i partnerskom odnosu posebno kada je u pitanju jedna od najznačajnijih reformi PIO sistema, koja je provedena u mandatu ove Vlade. Ministrica Milićević podsjetila je na ogromne budžetske dubioze zatečene 2015. godine, posebno u Fondu PIO/MIO, ali da je Federalna vlada svojim radom u kratkom periodu Budžet FBiH iz deficita dovela u suficit. Ministar Drljača je dodao da je najvažnije da je očuvan sistem i uvedena stabilnost.

Mehić je naglasio da su penzioneri bili svjesni da je Vlada sa prethodna tri povećanja penzija provedena od aprila do novembra prošle godine, iscrpila sve zakonske mogućnosti i da je stoga jedino rješenje za ovaj četvrti rast bilo da se predloži akontativni model.

"Zato želimo da vam kažemo jedno veliko hvala, jer svjesni smo da federalni budžet opterećuju i ostala velika socijalna davanja. Uoči usvajanja ovogodišnjeg budžeta pisao sam predstvnicima oba doma Parlamenta FBiH i upozorio koliko bi za nas penzionere bilo pogubno da su umjesto prihvatanja budžeta donijeli odluku o privremenom finansiranju. Time bi nas vratili na nivo penzija iz januara prošle godine. Ovako nam je mnogo lakše da sada čekamo april i redovno usklađivanje, kada će nam se od 1. januara retroaktivno nadoknaditi razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto, kao i juni kada će uslijediti i vanredno usklađivanje penzija", naveo je Mehić.

On je potvrdio i da je penzionerima novi Zakon o PIO od 2018. godine donio veliku sigurnost.

"Uvijek ističem da sada imamo zakon koji je među najboljima, jer je donio mnogo odličnih rješenja, od bodovnog sistema i redovnosti isplata svakog petog u mjesecu, do usklađivanja penzija koje nam je omogućilo da više ne moramo moliti za povećanja. To je nama životno važno. Ovo je bio veliki zamah i okončan je kako treba. Omogućio je da najniža penzija za ove četiri godine bude povećane za 170 maraka", kazao je Mehić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti