Okupio region

U Banjaluci svečano otvoren prvi "Balkan Solar Summit"

09.02.2023. 11:18 / Izvor: Akta.ba
Balkan Solar Summit
OTVORI GALERIJU

Banjaluka je danas i sutra, 9. i 10.februara centar solarne industrije i solarne energije, to potvrđuje i velika zainteresiranost učesnika, jer je svih 400 mjesta u Banskom dvoru popunjeno.

Energetika je prepoznata kao važan sektor i razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu. Upravo je to bio razlog za organizaciju prvog "Balkan Solar Summit" koji je danas svečano otvoren u Banjaluci i koji je na jednom mjestu okupio region u jednom zajedničkom cilju.

Banjaluka je danas i sutra, 9. i 10.februara centar solarne industrije i solarne energije, to potvrđuje i velika zainteresiranost učesnika, jer je svih 400 mjesta u Banskom dvoru popunjeno.

Ova biznis konferencija okupila je vrhunske stručnjake koji će kroz mnogobrojne panele i sesije pokušati dati odgovore na aktuelna pitanja o solarnim elektranama, sunčevoj energiji, ali i drugim energetskim temama.

Konferenciju je zvanično otvorio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske kazavši da je energetika pored hrane danas jedan od najvažnijih resursa.

"Podržavam ovaj samit. Ako vlast nije ta koja podržava struku, onda se takva država ne okreće razvoju", kazao je Dodik.

"Balkan Solar Summit" organizuje Agencija "Mint", iz koje kažu da je jedna od najaktuelnijih tema današnjice upravo solarna energija.

"Solarna energija je prirodan izbor za budućnost i mi smo spremni da u nju uložimo komunikacijom i jasnom informacijom o njenim prednostima. Koliko je ovo zaista važna tema pokazuje da je summit okupio lidere, predstavnike diplomatskog kora, predstavnike nadležnih institucija, lokalnih zajednica, menadžere velikih kompanija, investitore i mnoge druge. To nam je satisfakcija i potvrda da konferenciju organizujemo baš u pravo vrijeme. Konferencija je okupila 400 učeniska i 55 eminnetnih stručnjaka iz oblasti solarne energije", rekla je Milena Mijatović, direktorica agencije.

BALKAN SOLAR

Tokom  konferencije će učesnici razmijeniti svoja iskustva i znanja, dobre prakse, ideje i inovacije, a zaključci summita će biti kao putokaz za dalji razvoj i napredak u ovoj oblasti.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske izrazio je svoje veliko zadovljstvo što se upravo jedna ovakva konferencija održava u Banjaluci i Republici Srpskoj.

"Prvi put u Republici Srpskoj imamo priliku organizirati jednu ovakvu konferenciju posvećenu razvoju solarnih projekata, to jeste razvoju i korištenju solarne energije na našim prostorima. Ovaj Samit je inovativan po svom karakteru ali je i dobra prilika da se okupe zainteresovani koji se bave pitanjima solarne energije. Tu su i kreatori politika, donosioci odluka, investitori i oni koji će raditi na razvoju solarnih prjekata Republike Srpske. Uvjeren sam da će ovaj skup biti prilika da se razmjene dosadašnja iskustva o vrijednosti i važnosti solarne enrgije i potrebe daljeg razvoja", kazao je.

Samit će kako je kazao biti i prilika da se razriješe dileme koje se pojavljuju prilikom razvoja ovakvih projekata jer svakodnevno postoji sve više zainteresiranih koji bi na neki način da budu uključeni u projekte zelene energije bilo kao korisnici ili investitori. 

Siniša Maksimović, direktor kompanije ETMAX koja je generalni sponzor "Balkan Solar Summita" kazao je da se danas priča o jako važnoj temi koja će, nada s,e pokazati ono najbolje što ona donosi.

Tokom dvodnevne konferencije, na osam panela i četiri predavanja, biće zastupljene zanimljive teme, sa razmijenom praktičnog iskustva i znanja, a konkretna solarna rješenja će biti prezentovana u izložbenom dijelu.

Neki od njih su "Projektovanje i izvođenje solarnih elektrana", "Od ideje do prvog megavata", "Cijene električne energije na regionalnom tržištu - predviđanja i izazovi", "Pojam virtuelne elektrane i model pristupa virtuelnim elektranama", ovo je samo dio raznovrsnog programa "Balkan Solar Summita".

Značajna tema je i prvog panela, na kojem će se govoriti o tome na šta su su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi, koje su odgovornosti, planovi i očekivani rezultati.

Veliki interes vlada i za panel "Kako do dodatnih zarada iz solarnih elektrana?", na kojem će se govoriti o karbonskom sertifikatu, pohranjivanju energije i o zelenom hidrogenu.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske. Jedan od medijskih sponzora ovog samita je i portal Akta.ba.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti