Sastanak u HGK Zagreb

Aktualna pitanja ulaska Hrvatske u Schengen u fokusu gospodarskog foruma

09.02.2023. 14:30 / Izvor: Akta.ba
HGK sastanak

Definiran je termin posjete delegacije Republike Hrvatske Vanjskotrgovinskoj komori BiH u okviru koje će biti organiziran gospodarski forum koji će biti otvorenog tipa.

Nastavno na prethodno organizirane sastanke na temu ulaska Republike Hrvatske u Schengen, a na poziv predstavnika Hrvatske gospodarske komore (HGK), dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog tajnika Mirko Bošković prisustvovali su sastanku koji je organiziran u prostorijama HGK u Zagrebu.

Sastanku su nazočili, pored predstavnika VTK BiH, predstavnici HGK Dragan Kovačević, dopredsjednik, Marina Rožić, generalni tajnik, Silvija Stipić, direktor Centra za internacionalizaciju poslovanja, Dario Soldo, direktor Sektora za promet i Nikica Pažin, voditelj Ureda HGK u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH, te Željko Franić iz Uprave carina i Tomislav Kufner iz Uprave za granicu.

U uvodnom dijelu sastanka razmjenjene su aktualne informacije o aktivnostima i planovima dvije komore u 2023. godini, kao i o najvažnijim aktivnostima i projektima realiziranim u 2022. godini. Također je razmatrano pitanje mogućeg zajedničkog djelovanja i pokretanja zajedničkih projekata koji bi doprinjeli još jačem umrežavanju bosanskohercegovačkih i hrvatskih gospodarstvenika, a svakako da mnogi projekti i usluge koje HGK pruža svojim članicama mogu biti od interesa i za poslovnu zajednicu u BiH.

Također su razmjenjene informacije o pokazateljima vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje koji dokazuju značaj koji zemlje imaju međusobno.

Definiran je termin posjete delegacije Republike Hrvatske Vanjskotrgovinskoj komori BiH u okviru koje će biti organiziran gospodarski forum koji će biti otvorenog tipa i namjenjen kako bosanskohercegovačkim gospodarstvenicima tako i svim zainteresiranim predstavnicima relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini koji žele saznati više o aktualnim pitanjima ulaska Hrvatske u Schengen, ETIAS sistemu, te ostalim pitanjima od interesa za suradnju dvije zemlje.

Kako je dogovoreno, delegaciju Hrvatske činit će predstavnici nadležnih tijela među kojima su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fitosanitarne službe, te svakako i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

Kao datum posjete i najavljenog događaja utvrđen je 9.3.2023. godine, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti