Ljekari se hrane u bolničkoj menzi, kao i pacijenti

10.02.2023. 08:53 / Izvor: Federalna.ba
zdravstvo

Zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini se godinama suočava s problemima. Ljekari i medicinski radnici odlaze u inostranstvo, a pored ostalog, smanjuje se i broj zdravstvenih osiguranika.

Zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini se godinama suočava s problemima. Ljekari i medicinski radnici odlaze u inostranstvo, a pored ostalog, smanjuje se i broj zdravstvenih osiguranika. Brojne medicinske ustanove, a naročito one u Unsko-sanskom kantonu, zbog toga su u problemu.

Novac koji dobiju zdravstvene ustanove proporcionalan je broju zdravstvenih osiguranika. U Sanskom Mostu ih je svake godine sve manje s obzirom na to da iz ove općine stanovnici slijede trend masovnog iseljavanja.  Ostaju uglavnom stariji ljudi, zbog čega je povećan obim pružanja zdravstvenih usluga.

"Za prošlu godinu mi smo sklopili sa Zavodom za 22600 osiguranih lica. Koliko će to ove godine biti - zaista ne znam, zasigurno dosta manje. Od tog broja nama zavisi i finansiranje Doma zdravlja. Nama je ostala starija populacija, bolesna populacija, koja traži veći broj usluga, a samim tim to su veći potrošači tako da Zavod to ne priznaje. Imamo službe koje su 4-5 puta povećale broj usluga", navodi Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja Sanski Most.

I druge zdravstvene ustanove u ovoj općini osjete posljedice uzrokovane padom broja osiguranika. Kakvo je stanje, možda najbolje pokazuje podatak da u Općoj bolnici Sanski Most liječe pacijente i iz općine Ključ. Istovremeno, suočeni su sa deficitom ljekara, a oni koji tu rade su među najslabije plaćenim u Federaciji. Da bi se što više sredstava uštedjelo, uposlenici se hrane u bolničkoj menzi, kao i pacijenti.

"Prije svega se odriču sredstava koja im pripadaju za prekovremeni rad, mi hirurzi smo pripravni ginekolozima i obratno i zato nismo adekvatno plaćeni. Toplog obroka nemamo nego smo realizirali da ga imamo u našem restoranu - mislim da smo jedina zdravstvena ustanova što tako dobija topli obrok. Opet kažem, mislim da će tome doći kraj", kaže Mustafa Avdagić, direktor Opće bolnice Sanski Most.

Bez obzira na sve, direktor ističe da je prethodna godina za sansku bolnicu bila izuzetno uspješna. I što je najvažnije, odgovorila je primarnoj namjeni, bila u službi građana.

"Dobili smo sredstva od kantona, od Vlade FBiH, kupujemo novi CT aparat, gastroskop, kolonoskop, renoviramo kompletnu ginekologiju, vešeraj, kotlovnicu, restoran i, što je najvažnije, dogovaramo sa Vladom da napravimo odjel gerijatrije sa 30 kreveta", dodaje Avdagić.

Ipak, ono što u narednom periodu može predstavljati ozbiljan problem za bolnicu u Sanskom Mostu jeste odlazak značajnog broja zdravstvenih radnika u penziju. Zbog niskih primanja mladi su uglavnom nezainteresirani i svoju priliku vide u zemljama EU. Kao i naši sagovornici, građani se pitaju - ko će nas u budućnosti liječiti?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti