Energetska transformacija BiH

Marssel i ProCredit Bank: Nova generacija kompanija

10.02.2023. 16:05 / Izvor: Akta.ba
SOLARNA

Jedna od kompanija u BiH koje odlično ilustruju ovu tržišnu promjenu je svakako Marssel d.o.o.

Sa promjenom svijesti o važnosti energetske transformacije, u poslovnu nomenklaturu se razvija nova generacija kompanija čije je poslovno opredjeljenje upravo proizvodnja i plasman električne energije iz obnovljivih izvora na tržište. Ranije, proizvodnja struje je bila gotovo ekskluzivno djelatnost velikih kompanija u državnom vlasništvu. Danas, sve više malih i srednjih preduzeća (MSP) se okreće instaliranju vlastitih solarnih elektrana i proizvodnji sopstvene električne energije. Ovdje se dobrim dijelom radi o kompanijama sa proizvodnim pogonima koji gradnjom ovakvih elektrana optimiziraju troškove i svoj finalni proizvod, zbog smanjenog udjela emisije CO2, čine konkurentnijim na tržištu EU. No, u posljednje vrijeme je primjetan i trend porasta broja kompanija koje isključivo proizvode i prodaju električnu energiju. Obzirom na geografski položaj BiH, veliki broj sunčevih sati i sve ozbiljnije zahtjeve za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore, ovakav trend zapravo i ne iznenađuje. 

Marssel d.o.o.: Strpljenje i povoljno finansiranje kao ključni faktori

Jedna od kompanija u BiH koje odlično ilustruju ovu tržišnu promjenu je svakako Marssel d.o.o. Tri izgrađene fotonaponske elektrane u njihovom vlasništvu, kapaciteta 150 kilovata i projektovane proizvodnje od 320.000 kW po elektrani, komercijalnog su karaktera. Strateški su smještene na sunčanom jugu u Hercegovini, čime je maksimiziran njihov proizvodni potencijal. U kompaniji pojašnjavaju kako je ideja o izgradnji rođena još 2013. godine, kada su i započeli sa predradnjama za izgradnju elektrana. Nakon odobrenja kredita za ovu investiciju u ProCredit Bank, Marssel d.o.o. je prvu elektranu sagradio još 2016. U 2019., Vlada HNK je dodijelila tridesetogodišnju koncesiju za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekat fotonaponske elektrane Marssel d.o.o. koja se nalazi na lokalitetu Pješivac, u općini Stolac. Po okončanju birokratskih formalnosti, Marssel d.o.o. konačno u 2021. godini završava i izgradnju dvije dodatne solarne elektrane i pušta ih pogon. Ovim činom se značajno rasterećuju sistemi električne energije na mostarskom području, smanjuje se emisija CO2 i, u konačnici, neposredno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne okoline. 

marssel

ProCredit Bank, agilan partner MSP i aktivan sudionik u očuvanju prirode 

Povezivanje ProCredit Bank i Marssel d.o.o. na ovom projektu izgradnje solarnih elektrana nije slučajnost. ProCredit Bank je u isto vrijeme i dokazan, agilan parner bh. privrede ali i aktivan sudionik u promjeni koja se odnosi na smanjenje eksploatacije tradicionalnih energenata i prelazak na obnovljive izvore energije. Pridodamo li tome i činjenicu da se, u slučaju Marssel d.o.o., radilo o pionirskom poslovnom pothvatu iznimnog potencijala, partnerstvo u izgradnji ovih solarnih elektrana je očekivan ishod. "U projekte poput ovog kompanije Marssel d.o.o. se rado uključujemo jer objedinjuju dvije komponente koje smatramo važnima", objašnjavaju u banci. "Prva je svakako inovativna ideja malog ili srednjeg preduzeća u kojoj vidimo ozbiljan poslovni potencijal. Naš ekspertski tim radi temeljitu procjenu na osnovu iskustava i znanja koja imamo i baštinimo unutar ProCredit Grupacije. Relativno brzo i sa velikim procentom tačnosti možemo predvidjeti uspjeh u implementaciji takvih ideja. Druga je komponenta svakako ozbiljnost i važnost energetske transformacije u Bosni i Hercegovini, u kojoj aktivno učestvujemo kao finansijska institucija, ali i sa dugogodišnjom ekspertizom koju imamo". 

Naposljetku, Zemlju ne nasljeđujemo od prošlih, nego posuđujemo od budućih generacija i naš je zadatak da je sačuvamo za njih, zvaničan je stav ProCredit Bank. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti