SLIKE IZ PROIZVODNJE

Šteta pokazao tramvaje koje za Sarajevo proizvodi švicarski Stadler

11.02.2023. 08:46 / Izvor: Akta.ba
tramvaji

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta prije nekoliko dana najavio je nove trolejbuse, a sada je simboličnim slikama najavio i nove tramvaje.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta prije nekoliko dana najavio je nove trolejbuse, a sada je simboličnim slikama iz proizvodnje najavio i nove tramvaje .

"Od kraja ove godine moći će se brojati i novi sarajevski tramvaji", napisao je Šteta.

Riječ je o tramvajima koje za Kanton Sarajevo proizvodi švicarska kompanija Stadler.

Nabavka vozila finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB), a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 34.744.773,25 miliona eura.

Podsjetimo da je na sjednici Skupštine KS usvojen Nacrt budžeta od milijardu i 193 miliona KM, a najavljeno je da bi do kraja septembra, trebali da stignu i prvi naručeni novi tramvaji koji će se sukcesivno isporučivati kroz iduću godinu.

Šteta je ranije najavio da će ovi tramvaji imati video nadzor, klimu, led rasvjetu, kao i najave stanica vizuelnim i zvučnim efektima.

Tramvaji su niskopodni i imaju šest vrata, a potpunosti su prilagođeni osobama sa invaliditetom.

"U tramvaj je ugrađen sistem brojanja putnika kao i sistem naplate karata koji je baziran na beskontaktnim kartama i bit će kompatibilni sa sistemom koji uskoro puštamo u funkciju. Krajnje je vrijeme da se stanje u javnom prevozu promijeni, zato smo i počeli ovakve projekte", kazao je u aprilu 2022. godine ministar Šteta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti