Pčelari očekuju rekordne podsticaje u ovoj godini

13.02.2023. 08:28 / Izvor: SRNA
pčelari

Barašin je naveo da je prošle godine budžet za podsticaje iznosio 900.000 KM i naglasio da uvećanje budžeta nije jedina pozitivna razlika u ovoj godini.

Iznos podsticaja za pčelarstvo u Republici Srpskoj u ovoj godini biće rekordan, a pčelari za tu namjenu očekuju više od milion i po KM, izjavio je Srni predsjednik Saveza pčelara RS Damir Barašin i istakao da su prava pčelara unaprijeđena novim zakonom koji reguliše tu oblast.

Barašin je naveo da je prošle godine budžet za podsticaje iznosio 900.000 KM i naglasio da uvećanje budžeta nije jedina pozitivna razlika u ovoj godini.

"Do sada je minimalan broj košnica za ostvarivanje podsticaja bio 50, a sada će biti 30. Samim tim ćemo povećati broj pčelara koji će biti u prilici da to ostvare", rekao je Barašin i dodao da su predstavnici Saveza o podsticajima razgovarali sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savom Minićem.

On je rekao da Savez očekuje i dodatne benefite u ovoj godini, te da su od Ministarstva tražili da svi registrovani pčelari imaju isti status kao i drugi poljoprivredni proizvođači.

"U smislu da nađemo neku kvotu za obezbjeđivanje regresiranog goriva", dodao je Barašin.

Barašin je rekao da pčelari RS, osim podsticaja po košnici, koji bi ove godine trebali biti povećani, imaju i podsticaje kroz kapitalne investicije posredstvom čega mogu ostvariti i više od 40 posto povrata sredstava.

On je naveo da je Republika Srpska u prošloj godini imala više od 140.000 prijavljenih košnica za podsticaje, te da je u RS oko 5.000 registrovanih pčelara.

Prava pčelara unaprijeđena su i usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu na ovosedmičnom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, a Barašin kao najznačajniju novinu regulisanu tim aktom ističe regulisanje minimalne udaljenosti vazdušne linije između dva pokretna pčelinjaka.

"To nam je bitno da bismo na kakav takav način mogli da održimo kontrolu zdravlja pčelinjih zajednica, jer što su pčelinjaci bliži jedan drugom, veća je mogućnost prenošenja pčelinjih bolesti", napomenuo je Barašin.

Prema njegovim riječima, usvojenim aktom trebalo bi da bolje bude regulisan i problem prenaseljenosti košnicama određenih područja u određenom periodu.

"Riječ je o zaštiti naših pčelara u regionu Posavine koja je u periodu kada cvjeta bagrem prenaseljena košnicama. Ako ste vi dovezli svoje košnice, da ne može neko doći 100 ili 200 metara od vas, a da pritom jako malo zna o pčelama i bolestima, i da tim svojim nemarom ugrozi vaš pčelinjak", precizirao je predsjednik Saveza pčelara RS.

Barašin je rekao da će Zakonom biti poboljšana i saradnja pčelara i voćara

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti