Radi se po propisima

Kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini?

13.02.2023. 08:38 / Izvor: BHRT
sigurnost

Dok gledamo potresne slike iz Turske i Sirije ponovo se otvara pitanje - kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini?

Dok gledamo potresne slike iz Turske i Sirije ponovo se otvara pitanje - kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini? Kako se gradilo nekad, a kako danas?

Građani su uglavnom mišljenja da su starije zgrade kvalitetnije i sigurnije. Ipak, kako dodaju, garancija za bezbjednost u situaciji zemljotresa ne postoji.

I nekad i sad - radi se po propisima, kaže vlasnik preduzeća za projektovanje, građenje i inženjering Savo Lalović.

"Svi objekti prođu te faze kontrola, revizija i po tome se na neki način izvodi", ističe Lalović.

Shodno seizmičkom hazardu, stanje u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuće. Dostupni su i kvalitetniji građevinski materijali, gradnja je bolja, a poštuju se i međunarodni standardi, kažu u Zavodu za geologiju.

Vedad Demir, direktor Federalnog zavoda za geologiju - "Sad možemo reći, sigurniji su objekti koji se grade u ovo vrijeme. Nekada čak postoji tendencija da se taj seizmički hazard prenaglasi kako bi se više ulagalo i tu je potrebno naći balans da se poštuju standardi zasnovani na naučnim principima."

Poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti. Samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, poručuju stručnjaci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti