Rusi nastavljaju da buše po Posavini

14.02.2023. 10:09 / Izvor: Oslobođenje
koncesije

Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj kompaniji Jadran-Naftagas da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitet i hemijsko-tehnološke karakteristike.

Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj kompaniji Jadran-Naftagas da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitet i hemijsko-tehnološke karakteristike. Ova kompanija je registrovana u Banjoj Luci. Ovo je drugi put u posljednjih sedam mjeseci da Vlada Republike Srpske odobrava koncesionaru eksploataciju nafte, a po istom osnovu Rusi su u junu prošle godine dobili dozvolu da izvade 5.000 kubnih metara ove sirovine.

PET POSTO

U odluci Vlade se navodi kako je koncesionar dužan da plati pet odsto od prihoda ostvarenog korišćenjem uzetih količina. Dokaz o uplati treba da dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva uz zahtjev za reviziju elaborata o rezervama.

"Koncesionar Jadran-Naftagas obavezuje se da u toku izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte i da izvađene količine sirove nafte prikaže u godišnjem izvještaju i elaboratu o rezervama", navodi se u odluci Vlade RS.

Preduzeće Jadran-Naftagas osnovali su Naftna industrija Srbije i Zarubežnjeft koji se kasnije povukao. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruska kompanija Gazprom. Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa sa Vladom RS potpisan je 2011. na 25 godina.

Načelnik Opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da je tražio hitan sastanak sa resornim ministrom Petrom Đokićem povodom istraživanja koje ruska kompanija vrši na području Šamca. U ovom slučaju se, kazao je on, primjenjuje Zakon o geološkim istraživanjima umjesto Zakona o rudarstvu. Šamac zbog toga, kazao je on, trpi ogromnu štetu.

"Da se primjenjuje Zakon o rudarstvu, Šamcu bi pripalo 80 odsto prihoda od koncesione naknade. Umjesto toga, oni primjenjuju Zakon o geološkom istraživanju, a to direktno šteti budžetu. S obzirom na to da su velike količine u pitanju, očekujem da u što skorijem vremenu ovaj problem u razgovoru sa ministrom riješimo", rekao je Milićević.

Preduzeće Jadran-Naftagas otvorilo je 2017. godine prvu istražnu bušotinu kod Obudovca. U toku 2012. u istraživanje nalazišta je uloženo blizu 11,6 miliona konvertibilnih maraka, dok je 2017. godine RS izdvojila dodatnih 26 miliona maraka. Prema rezultatima do sada provedenih naftno-geoloških istraživanja, procjene su da u RS-u ima približno 50 miliona tona sirove nafte i te procjene temelje sa na podacima starim dvadesetak godina.

Projekt istraživanja i eksploatacije nafte i gasa zvanično je počeo u Republici Srpskoj još u septembru 2011. godine, kada je potpisan koncesioni ugovor sa ruskim partnerima na period od 28 godina. Tim ugovorom je predviđena investicija od skoro 345 miliona maraka i otvaranje blizu 500 novih radnih mjesta u procesu eksploatacije nafte i gasa.

U februaru 2015. godine iz bušotine je izvađeno 5.000 tona sirove nafte, a vlasti RS su tvrdile da preliminarne analize pokazuju da je dobrog kvaliteta. Tada su se mnogi ponadali da će Posavinom poteći crno zlato.

ISPRLJANA CIPELICA

"Govorili su da će biti eldorado u Posavini i da tamo imaju ogromne količine nafte. Sjećam se da su novinari dolazili na neku njivu, upali čizmom i tamo je procurila nafta. Bila su to velika obećanja, a kako su prošli izbori 2014. godine, presušili su svi izvori nafte i više niko nije isprljao cipelicu", kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Traženje nafte u Posavini nastavak je “ruskog uticaja u BiH” o kojem se godinama govori, uglavnom sa negativnim predznakom. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je rekao da je Rusija prijatelj Srba.

"Odjednom se pojavi da Putin ima jače naoružanje od Zapada, pa je panika na Zapadu. Sada oni hoće da vide šta Rusi imaju, da upotrijebe u Ukrajini da bi mogli da djeluju. Očigledno da Rusi nisu glupi. Govore o ruskom uticaju i o Dodiku koji je među prvima, ali na mene nema niko uticaj. Samo srpski narod. Da Putin od mene zatraži nešto što nije u našem interesu, to se ne bi ostvarilo", kazao je Dodik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti