Pomoć poljoprivredi

Proizvođači u FBiH mogu očekivati veću podršku

16.02.2023. 08:27 / Izvor: Akta.ba
poljopribvrednici

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je jučer u sjedištu Ministarstva u Sarajevu sastanak s predstavnicima federalnih poljoprivrednih udruženja.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je jučer u sjedištu Ministarstva u Sarajevu sastanak s predstavnicima federalnih poljoprivrednih udruženja na kojem je razgovarano o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede s posebnim naglaskom na mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja upoznali su ministra sa provedenim aktivnostima u prethodnom periodu i sastancima koje su održali sa članovima udruženja na terenu.

Tom prilikom su iznijeti prijedlozi i određene preporuke kada su u pitanju mjere u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

"U budžetu Federacije BiH za 2023. godinu nastavlja se kontinuirana podrška našim poljoprivrednim proizvođačima i planirana su sredstva u iznosu od 164 miliona KM. Prošla godina je bila izazovna i teška za poljoprivredne proizvođače, posebno su visoke cijene repromaterijala remetile njihov rad, te smo u odnosu na prethodnu godinu povećali izdvajanja za poljoprivredno-prehrambeni sektor, čime smo osigurali veću podršku za njegovu održivost i dalji razvoj", kazao je ministar Dedić.

Na sastanku je istaknuto da je pored realizovanih redovnih podrški proizvodnjama, putem Modela podrške ruralnom razvoju podržan 1.491 poljoprivredni proizvođač i prerađivač, a koji su ostvarili podrške u iznosu većem od 16 miliona KM. Ta sredstva dodijeljena su za investicije u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, te izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i podizanje višegodišnjih zasada, legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

Uz ovu podršku, investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu u prošloj godini iznosile su više od 70 miliona KM.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istaknuto je da je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu u pripremi i da je njegovo usvajanje planirano prije početka proljetne sjetve, te da poljoprivredni proizvođači mogu očekivati veću podršku, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti