Izbor automobila godine u BiH

Odabran automobil godine u BiH, najbolja ideja, projekat godine

17.02.2023. 13:14 / Izvor: Akta.ba
DS4

U organizaciji AUTO Media Group održan je dvadesetčetvrti "Izbor automobila godine" u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji AUTO Media Group održan je dvadesetčetvrti "Izbor automobila godine" u Bosni i Hercegovini. Osim automobila, svoje mjesto u ovom Izboru su pronašle i druge kategorije vezane za autobranšu.

Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najboljeg ponjeo je Bojan Jotanović (Lada Auto). Najbolja internet stranica sa domaćom "ba" domenom je www.audi.ba, a nagradu za ideju godine dobila je firma GS – Tvornica mašina Travnik.

Za projekat godine proglašen je projekat koji realizira Derubis Caravans iz Viteza, a najbolja firma u kategoriji autooprema je UNITRADE – Ljubuški.  

Spacijalnu nagradu za doprinos u bezbjednosti u saobraćaju dobilo je Moto Klub Tuzla. Najbolji  vozači u 2022. godini su Sead Agić (Sarajevo), Armin Mujkanović (Tuzla), Maja Babić (Srebrenik).

Za najbolju saobraćajnu patrolu proglašeni su Slaviša Antonić i Danko Jovanović iz PS za bezbjednost saobraćaja Pale.

Najbolja kompanija u kategoriji proizvodnja je Energoinvest – SUE iz Sarajeva. Priznanje za doprinos u autobranši u Bosni i Hercegovini dobio je Mirsad Jašarspahić – Privredna komora Federacije BiH.

Nagradu za očuvanje životne sredine i održivu urbanu mobilnost dobio je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

U kategoriji Menadžer godine – vozila, titulu najboljeg ponio je Armin Mulović – Porsche, dok je menadžer godine u kategoriji prodaja vozila Amer Alihodžić – Guma M iz Sarajeva. Specijalno priznanje za doprinos u prodaji vozila dobio je Emir Fetahović iz Sarajeva.

Nagradu za životno djelo ove godine pripala je Elmedinu Bajramoviću (BIHAMK).

U konkurenciji kamiona, najviše uspjeha među kandidatima imao je DAF XG, dok je za najbolji autobus proglašen ISUZU Novociti Volt. Među dostavnim vozilima, pobjedu je odnio FIAT Scudo.  

Najbolji SUV je Jeep Compass, Pick-Up godine je Ford Ranger,a titulu najboljeg terenca u 2023. godini osvojio je Range Rover Sport.

Najbolji ekološki prihvatljiv automobil ("Zeleni" automobil godine) je Ford Mustang Mach-E.

Najteži posao imao je žiri koji je odlučivao o izboru automobila godine, a trebao se odlučiti za jedno, među pet nominiranih vozila. Sumiranjem rezultata, titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini ponio je DS Automobiles DS4 (142 bodova), a slijede Honda Civic (136), Opel Astra (115), Peugeot 408 (98), Dacia Jogger (58).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti