Do 400 maraka

Povećanje plata u privatnom sektoru

20.02.2023. 08:15 / Izvor: BHRT
Novac

Povećanje plata u realnom sektoru, u iznosu do 400 maraka, prijedlog je Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Povećanje plata u realnom sektoru, u iznosu do 400 maraka, prijedlog je Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine. Očekivanja su da će se prijedlog naći na dnevnom redu prve sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Svako povećanje plate značajno i dobro dođe posebno sada kada je potrošačka korpa gotovo 3000 hiljade maraka, kaže Danko Damjanović, koji je zaposlen u realnom sektoru.

"Manje bi razmišljo o svakodnevnim životnim izdacima, mjesečnim izdacima lakše bi se pokrivali ti troškovi pogotovo mladim osobama perspektivnim. Neko će povećati 100 maraka, neko 200, neko 300, maksimalno do 400 maraka a da na taj dio se ne placa ovaj visoki stepen ovih doprinosa odnosno samo da se plate 11 posto za doprinose za PIO", kazao je Danko Damjanović, zaposlen u privatnom sektoru.

Kako bi povećali plate radnicima poslodavci očekuju rasterećenje, odnosno smanjenje doprinosa.

"Udruženje poslodavaca Federacije BiH iniciralo je izmjenu dva propisa, zakon o doprinosima i zakon o porezu na dohodak što bi omogućilo povećanja plata radnicima u realnom sektoru do 400 maraka", istakao je Suad Ećo, predsjednik Udruge poslodavaca KS.

"Vlade odbila je naše zahtijeve odnosno prijedloge ovih rješenja to naravno nije obavezujuće za zastupnike ali za sada je stav Vlade negativan a miradimo dalje da pojasnimo svim parlementarnim strankama da su ova rješenja nužna i da trebaju doprinjeti poboljšanju standarda radnika.", naglasio je Mario Nenadić, Udruga poslodavaca FBiH.

Poslodavci su uvidjeli da gube kvalifikovane radnike i nastoje da ih zadrže, smatra naš sagovornik.

"Samo povećanje plata određenih grupacija apsolutno doprinosi bar njima nešto boljem životu u BiH", smatra Žarko Papić, Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH očekuju da će se ovi zakoni uskoro naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Federalnog parlameta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti