Uvid o cijenama

Aplikacija o cijenama razotkrila bi bahate trgovce

21.02.2023. 08:24 / Izvor: Glas Srpske
Trgovina

Aplikacija o kretanju cijena prehrambenih proizvoda u maloprodajnim objektima suzbila bi neopravdana poskupljenja.

Aplikacija o kretanju cijena prehrambenih proizvoda u maloprodajnim objektima u Republici Srpskoj, kakve postoje u susjednim zemljama, osim što bi omogućila domaćem stanovništvu da stekne uvid ko od trgovaca je korektan, suzbila bi neopravdana poskupljenja. 

Naime, u susjednoj Hrvatskoj u petak je puštena u rad aplikacije pod nazivom “Kretanje cijena” zahvaljujući kojoj potrošači mogu upoređivati cijene za oko 350 artikala u tri trgovačka lanca, a slična onlajn baza podataka već duže vrijeme postoji i u Sloveniji. Cilj ovih projekata je da utiču na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije.

Zaštitnici prava potrošača u RS, ali i sami građani, smatraju da bi ovakva aplikacija što prije trebalo da zaživi i kod nas.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže za “Glas” da bi to stvorilo zdravu konkurenciju na tržištu, a moglo bi imati i veće efekte na sniženje cijena, jer se trgovci ne bi olako odlučivali na poskupljenja, kao što je sada slučaj.

"Kada bi cijene bile vidljive na jednom mjestu marketima bi bilo u interesu da budu korektni i da se ponašaju odgovornije, jer bi od toga zavisilo povjerenje kupaca. Sada je jako teško usporediti cijene, jer da bi obišli sve markete u malo većem gradu treba čitav dan, plus što dok dođete do zadnjeg zaboravite kolike su cijene bile u prvom. Da imamo aplikaciju iz kuće bismo imali pregled svih cijena i u kupovinu išli ciljano, tamo gdje je najjeftiniji proizvod koji nam treba", priča Marićeva.

Ona je istakla da udruženja potrošača u RS za sada nisu inicirala formiranje ovakve aplikacije, navodeći da to treba pokrenuti Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo.

"To je mjera koju Vlada treba preduzeti prema građanima, jer dosadašnji potezi nisu dali pozitivne rezultate kada su u pitanju cijene. Ako ta priča i bude pokrenuta, trebaće dosta da zaživi, jer do formiranja aplikacije dijele nas brojni koraci", smatra Marićeva.

Da bi aplikacija bila više nego korisna navodi i predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.

"To je novi trend kojem Vlada Republike Srpska treba da se priključi i mi iz udruženja potrošača u potpunosti podržavamo tu priču, jer bi građanima uštedjela i novac i vrijeme. Ići od marketa do marketa i upoređivati cijene nekom ko radi i nema mnogo slobodnog vremena nemoguća je misija. Takođe aplikacije bi razotkrila bahato ponašanje trgovaca koje bi građani kaznili tako što više ne bi kupovali kod njih", kaže za “Glas” Vasilić i savjetuje potrošačima da ne budu vezani i lojalni samo jednom marketu, jer cijene istih proizvoda variraju od prodavnice do prodavnice.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić smatra da bi ovakva baza podataka olakšala kasnije analize koliko je određeni proizvod ili usluga poskupio na realnim osnovama.

"Sve što ide u pravcu boljeg sagledavanja stanja u kojem se nalazi društvo u cjelini, uključujući i tržište prehrambene robe, je dobrodošlo i može doprinijeti građanima", rekao je Ćorić i dodao da u Privrednoj komori može biti pokrenuta priča o formiranju ove aplikacije.

Da li bi i kada Republika Srpska mogla slijediti poteze komšija u Ministarstvu trgovine i turizma RS navode da do sada nije bilo govora niti inicijativa za pokretanje ove aplikacije.

"Aplikacija za gorivo koja je prošle godine počela da radi i koja je bila naš projekat pokazala se kao vrlo korisna građanima", kratko su rekli u Ministarstvu trgovine.

Inspekcija

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da bi postojanje aplikacije o cijenama prehrambene robe olakšalo i rad inspektora jer bi brže i jednostavnije mogli kontrolisati promjene cjenovnika u marketima.

"Aplikacije bi dala mnogo veće efekte jer bi smanjila izlaske inspektora na teren, plus što inspekcija jedan market može posjetiti ujutro, a da on već poslijepodne podigne cijene. Dosadašnje kontrole inspekcije i kažnjavanje marketa nisu dali bog zna kakve rezultate, što se tiče cijena. Oni plate kaznu, ali proizvodi ne pojeftinjuju", ističe Jovan Vasilić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti