Bez štetnih gasova

EU se rješava automobila na benzin i dizel – kako će se to odraziti na BiH?

21.02.2023. 08:40 / Izvor: N1
Porsche

Za 12 godina u Evropskoj uniji više se neće moći prodavati automobili koji imaju motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, nego isključivo nova vozila sa nultom stopom štetnih emisija gasova.

Za 12 godina u Evropskoj uniji više se neće moći prodavati automobili koji imaju motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, nego isključivo nova vozila sa nultom stopom štetnih emisija gasova. Da li je BiH spremna za takav scenario i kako će se takva odluka odraziti na vozni park u našoj zemlji?

Umjesto da točimo gorivo na benzinskim pumpama i umjesto ovakvog zvuka u budućnosti će dominirati ovakvo punjenje automobila. E-automobili biće dominantni. EU je sebi odredila takav put – od 2035. godine nema prodaje vozila koja zagađuju.

"Polovna vozila koja bi bila u opticaju u tom periodu ne bi bila izričito zabranjena ona bi se i dalje koristila, eksploatisala u tom smislu. Ali samom logikom stvari ako se proizvode samo vozila koja nemaju emisiju gasova samim tim bi iz godine u godinu ta vozila gubila u putpunoj slici voznog parka EU", kazao je Almir Cero iz BIHAMK-a.

Takav vozni park u BiH trenutno je utopija. Preko 70% vozila u BiH starije je od 10 godina. 75% automobila koristi dizel. Ovi podaci pokazuju kako velike promjene dolaze – ukoliko budemo pratili put evropskih zemalja.

A već sada ima i onih čije odluke prate taj put i najavljuju novu fazu: taksista Saša Arslanagić u jeku poskupljenja goriva donio je odluku o kupovini e-golfa. Došao je da ga napuni.

"30-35 minuta mu treba da napuni skroz do vrha. Koliko može trajati? Pa meni čitav dan, pređem 150 km gradske vožnje i meni je to vrh", kazao je Saša.

Obzirom koliko je trošio na gorivo siguran je u isplativost i finansijske benefite:

"Dnevno, na dnevnom nivou trošimo 50 KM i kad se sve sabere, servisi ulja i to, otprilike dvije godine možda malo jače da mi cijelo auto ostane samo na gorivu i servisima i zato sam se odlučio da kupim. Sad će godina i onda još jedna i auto će kroz gorivo biti otplaćeno."

Uštede su ogromne. Trenutno za odlazak i povratak iz Sarajeva do Tuzle treba 60 KM za gorivo, zavisno koliko automobil troši. Da vozimo auto na elektro pogon bilo bi nam potrebno samo 5 KM. Isto tako i do Mostara. Ipak, finansijska moć bh građana je takva da većina nema novca za kupovinu ovakvog auta. Zbog toga su važne subvencije, kao i oslobađanje od poreza prilikom uvoza.

"Naše vlasti trebaju iskoristiti sve ono što se tim zakonom nudi EU, a to je pristup zelenim fondovima gdje će se moći povući jako puno sredstava. Ako se urade kvalitetne kampanje i ako poluče rezultate. Do sada nismo imali priliku da apliciramo na fondove jer nismo usvojili sve što treba da usvojimo da bismo imali priliku da povučemo sredstva", kazao je Haris Muratović, rukovodilac brenda MOON-Porsche BH d.o.o.

U isto vrijeme postoji i mogućnost negativnog scenarija, objašnjava Muratović, a to je da BiH postane deponija automobila uvezenih iz EU nakon prestanka proizvodnje 2035. godine. Cilj EU je smanjenje aerozagađenja, a u zemlji gdje je zrak izrazito zagađen nema najava strateškog djelovanja. Koliko je to važno pokazuju podaci: cestovni promet odgovoran je za oko petinu emisija stakleničkih plinova. Automobili su glavni zagađivači i čine 60 posto ukupnih emisija CO2.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti