Zaustavljen rad peći

Pokrenut redovni godišnji remont postrojenja Lukavac Cementa

22.02.2023. 08:09 / Izvor: Akta.ba
lukavac cement

U Lukavac Cementu je 18.2.2023. pokrenut redovni remont postrojenja.

U Lukavac Cementu je 18.2.2023. pokrenut redovni remont postrojenja. Zaustavljen je rad peći za proizvodnju klinkera i sve do 5. aprila 2023. odvijat će se brojne aktivnosti kako bi fabrika i u narednom periodu mogla raditi u punom kapacitetu.

"Remont naših postrojenja je vrlo važan postupak koji se planski obavlja uz učešće naših inženjera, uposlenika i specijalističkih kompanija iz zemlje i inostranstva. Nakon uspjeha iz prošle godine kada smo postigli rekordnu proizvodnju klinkera, sada je vrijeme da se postrojenja detaljno pregledaju, uklone eventualni nedostaci, optimiziraju procesi i sve bude spremno za proizvodnju klinkera i cementa te ponovno postizanje dobrih rezultata", istakao je Nedim Pašić, tehnički direktor Lukavac Cementa.

Jedan od ciljeva remonta je svakako dalje povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnom procesu, te smanjenje upotrebe fosilnih goriva i povećanje energetske efiksanosti. 

Iskorištavanjem svih potencijala energetske efikasnosti i radeći na prinicpima održivosti, Lukavac Cement i na ovaj način ide putem nisko-karbonskog razvoja, što direktno utiče na očuvanje prirodnih resursa i zaštitu okoliša. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti