Tri seizmičke zone

Koliko je Tuzla u opasnosti od zemljotresa? Kakvo je tlo, a kakve građevine?

23.02.2023. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
Tuzla

Zemljotresi u Turskoj i Siriji su probudili zabrinutost i našeg stanovništva. Kakvo je naše tlo, a kakve su zgrade?

Zemljotresi u Turskoj i Siriji su probudili zabrinutost i našeg stanovništva. Kakvo je naše tlo, a kakve su zgrade? Koliki zemljotres možemo podnijeti bez posljedica? Na ovo pitanje smo potražili odgovore u najmnogoljudnijem – Tuzlanskom kantonu.

Prema procjeni ugroženosti, područje Tuzle nalazi se u tri seizmičke zone. Centralni dio grada je u granicama VIII stepena po Merkalijevoj ljestvici, dok su zapadni, sjeverni i južni u okviru VII stepena. Isto je i sa istočnim, osim nekoliko dijelova koji pripadaju šestom stepenu. Prema procjenama, to bi značilo da je maksimalni očekivani potres na ovom području osam stepeni po Merkaliju, odnosno 6,4 po Rihteru.

"Dubina potresa na ovim područjima se kreće od dva do deset kilometara što hoće reći da na ovom području ne mogu se desiti, odnosno što je struka i nauka do sada utvrdila, ne mogu se desiti ti potresi kao što su se desili na području Turske", kazao je Miralem Mulać, šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa CZ Tuzla.

No, iako se prema procjenama ne mogu desiti toliko razorni zemljotresi, moramo biti svjesni da potres jačine 6,4 stepena po Rihteru itekako može ostaviti posljedice. Jednom takvom smo svjedočili prije nešto više od dvije godine u Petrinji, gdje je bilo i ljudskih žrtava. Upravo zbog toga je više od ičega važno posvetiti pažnju prilikom gradnje objekata, posebno višespratnica. Tuzla ima sreću, kažu stručnjaci, što preovladavaju armirano betonski objekti.

"Ta armatura ima ulogu, ona je fleksibilni dio konstrukcije, ona ima ulogu da potroši seizmičku energiju.  Kad se unese kroz potres određena energija u objekat, ona dovodi do toga da se objekat mora njihati, on mora imati neku oscilaciju, ali armatura osigurava da se prilikom tog njihanja on ne sruši", pojasnio je Damir Zenunović, profesor na Građevinskom fakultetu UNTZ.

Ipak, ne smijemo zaboraviti stare objekte kod kojih bi prilikom jačeg potresa sigurno došlo do urušavanja. Tragedija koja je zadesila Tursku i Siriju bi nas trebala potaknuti da djelujemo preventivno, odnosno da, ako ne na državnom, uradimo procjenu rizika postojećih objekata bar na gradskom nivou.

"Na području Tuzle treba da se uradi projekat, tako da stručni ljudi, institucije, definišu sve postojeće objekte, koji će biti objekti najosjetljiviji, koji su srednje osjetljivi, koji su prilagođeni seizmičkoj gradnji", dodao je Mulać.

Tako bi se znalo kako je najbolje postupiti u slučaju zemljotresa sa što manjim posljedicama po stanovništvo, a najbolja preventiva je kažu stručnjaci planska, projektovana izvedena gradnja prilagođena maksimalno očekivanom intenzitetu potresa na određenom prostoru. Inače, kada je u pitanju ovo područje, najveći potres zabilježen je 1974. godine jačine 5,2 stepena po Rihteru.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti