Nova vrsta gljiva na bh. tržištu

Student radiologije Kerim Grbić pokrenuo biznis "urbane farme gljiva"

23.02.2023. 11:58 / Izvor: Akta.ba

Dvadesetpetogodišnji Tuzlak Kerim Grbić uspješan je mladi aktivista, preduzetnik i student radiologije koji je započeo neobičan biznis pod nazivom G-Farm.

Dvadesetpetogodišnji Tuzlak Kerim Grbić uspješan je mladi aktivista, preduzetnik i student radiologije koji je započeo neobičan biznis pod nazivom G-Farm.

"Moj mikrobiznis predstavlja koncept urbane farme koja se bavi proizvodnjom gurmanskih i medicinskih vrsta gljiva. Obično kada se govori o uzgoju gljiva pomislimo na šampinjone i bukovače, kao jedine vrste gljiva trenutno dostupne na bosanskohercegovačkom tržištu. Upravo u tome naša farma vidi priliku, da na tržište ponudi nove vrste gljiva. U konačnici pored prodaje svježe gljive, u cilju nam je i pokretanje proizvodnje dodataka prehrani i preparata od medicinskih gljiva u vidu kapsula i tinktura", ispričao je Kerim za portal Akta.ba.

gljive

Kerim ističe da su zadovoljni trenutnim poslovanjem, a u planu imaju proširenje proizvodnje.

"Zadovoljni smo trenutnim poslovanjem, te u planu imamo proširanje proizvodnje i unapređenje samog procesa proizvodnje. Ostvariti mnoga partnerstva sa drugim proizvođačima u Bosni i Hercegovini ali i sa inostranim partnerima", kazao je.

Pored toga Kerim je sa 24. godine pokrenuo Omladinski centar Gračanica i ističe važnost omladinskog aktivizma.

"Upravo za vrijeme srednje škole uključio sam se u lokalnu omladinsku organizaciju. Nakon toga ozbiljnije shvatam šta je to zapravo omladinski aktivizam i koliko je bitan za razvoj jedne manje sredine kao što je Gračanica. Kroz svoj angažman u nevladinom sektoru obnašao sam razne funkcije, te za svoj angažman bio nagrađivan raznim priznanjima. 2017. godine bio sam kandidat za ambasadora aktivizma u Bosni i Hercegovini, a zatim 2018. godine dobio sam nagradu za volontera godine. 2021. godine izabran sam u TOP 10 volontera i volonterki u Bosni i Hercegovini u programu Omladinske banke", ispričao nam je.

Aktivizmom do preduzetništva

S obzirom da je od svojih srednjoškolskih dana, najviše bio usmjeren na aktivizam u svom gradu i na području Tuzlanskog kantona uz podršku Omladinske banke je odlučio postati preduzetnik i započeti svoj mikrobiznis.

"Sve ove pozicije i angažman utjecali su na mene da budem "poduzetan" što je u konačnici i odredilo moj put ka vlastitom mikrobiznisu. Kap koja je "prelila" čašu da ozbiljnije razmišljam o pokretanju mikrobiznisa bilo je članstvo u Odboru za mikropreduzetništvo Omladinske banke. Vidjeti koliko mladih osoba želi da pokrene svoj vlastiti mikrobiznis dodatno me je motivisalo da ostanem u Bosni i Hercegovini, te da ovdje gradim svoju budućnost", pojasnio je.

kerim grbić

Smatra da svi mi u sebi imamo preduzetnički duh, samo je važno kada ćemo ga spoznati i da li ćemo ga uspjeti kanalisati na pravilan način da bi imali neke rezultate.

"U većini slučajeva mlade osobe kada razmišljaju o pokretanju vlastitog mikrobiznisa vrlo često sebi postavljaju pitanje "kako ću ja to?", dakle postoji bojazan da se neće snaći, ali iz mog ličnog iskustva kroz djelovanje u Omladinskoj banci uvidio sam da taj segment pokretanja vlastitog mikrobiznisa nije komplikovan, kao što svi na prvu smatramo. Finansijska, ali i najvažnije mentorska podrška kroz programe Omladinske banke zaista svima dobro dođe, te u svakom momentu poslovanja znate da se uvijek imate nekome obratiti za savjet", mišljenja je Kerim.

Ostanak u BiH

Bez obzira na sve izazove koje preduzetništvo nosi, Kerim u pokretanju svog biznisa vidi priliku za ostanak u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, istraživanja pokazuju da većina mladih ne vidi svoju budućnost u Bosni i Hercegovini, mnogo je nepravde svuda oko nas, svjestan sam toga, ali možda upravo pokretanje vlastitog mikrobiznisa bude prevaga ostanka i borbe u svojoj domovini. Danas su nam dostupni mnogi kursevi, mnogi programi osnaživanja mladih preduzetnika, tu su i mentorske ali i finansijske podrške, potrebno je samo ideju pravilno kanalisati kroz sve ovo i učiniti prvi korak. Većini težak, ali isto tako najbitniji u cijeloj priči", rekao je Kerim.

kerim grbic

Za kraj našeg razgovora je naglasio da se u posljednje vrijeme jako puno prilika nudi za sve one koji žele da se okušaju u poduzetništvu.

"Svako od nas je imao momenat kad mu je sinula ideja o nekoj biznis ideji, samo je važno kada ćemo se odvažiti i tu ideju pravilno kanalisati. Svjedoci smo da u posljednje vrijeme jako puno prilika se nudi za sve one koji žele da se okušaju u poduzetništvu. To su razne obuke, mentorske i finansijske podrške koje zaista mlade osobe trebaju da iskoriste", poručio je Kerim.

Razgovarala: Erna Salkić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti