Poticanje kreditne aktivnosti

Utvrđen Prijedlog izmjene i dopune Zakona o bankama

23.02.2023. 16:01 / Izvor: Akta.ba
zakon o bankama

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o bankama.

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o bankama, koji će u Parlamentu FBiH biti upućen na usvajanje po skraćenoj proceduri.

Resorno federalno ministarstvo obrazložilo je da je cilj ovog prijedloga dalje poticanje kreditne aktivnosti koja bi se mogla ostvariti podizanjem ograničenja izloženosti banaka prema jednom licu ili grupi povezanih lica za kreditna potraživanja koja nisu osigurana kolateralom sa 5 posto na 15 posto. Kako je obrazložilo Ministarstvo, to bi trebalo da doprinese i rastu privatnih i javnih investicija, kao podrške privredi i javnom sektoru.

Predloženom dopunom zakona, navedeno je također u obrazloženju, dodatno se bankama članicama međunarodnih grupacija omogućava razmjena najboljih praksi i iskustava ostalih članica grupacije, a s ciljem unapređenja poslovanja. S obzirom da izmjena i dopuna ovog zakona nije složena i da je manjeg obima, predloženo je njegovo usvajanje po skraćenoj proceduri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti