žilavka dominira

Šestorica vinogradara sade novih 150.000 trsova loze u Ljubuškom

24.02.2023. 07:46 / Izvor: Agroklub
ljubuški

Foto: Robert Alilović

U Ljubuškom je 22.02 započela sadnja novih 40 hektara vinograda u vlasništvu šestorice vinogradara i vinara tog kraja.

U Ljubuškom je 22.02 započela sadnja novih 40 hektara vinograda u vlasništvu šestorice vinogradara i vinara tog kraja. Riječ je o najplodnijem zemljištu na ovom području, poznatijem kao Plantaža, koju je grad dao pod koncesiju članovima ovdašnje Udruge vinogradara i vinara.

Žilavka dominira

Nakon višemjesečnih radova na pripremi i čišćenju zemljišta i kanala, te postavljanju novog sustava drenaže, radovi na sadnji novih nasada su mogli početi. Sve se obavlja uz korištenje suvremenih metoda i strojeva.

"Na 40 hektara površine bit će zasađeno oko 80 posto žilavke, a ostatak su blatina i trnjak - autohtona crna sorta koja daje šampionska vina i koja se na velika vrata vraća na vinsku scenu", kažu u Udruzi vinogradara i vinara grada Ljubuškog. 

Inače, na ovom iznimno kvalitetnom zemljištu i ranije se uzgajala vinova loza za potrebe najstarije vinarije u Bosni i Hercegovini, čiji početak djelovanja u Ljubuškom seže još u 1882. godinu.

Za vrijeme Austrougarske na ovom lokalitetu je bio prvi rasadnik i prvi nasadi vinove loze u Hercegovini, a kasnije je tu bila i poznata Hepokova plantaža.

150.000 trsova

Nakon što je posljednjih godina to zemljište bilo potpuno ruinirano i zapušteno, grad je odlučio dati ga pod koncesiju lokalnim vinogradaraima i vinarima.

Ovdje će uskoro niknuti nova plantaža s oko 150.000 trsova vinove loze. Time Ljubuški potvrđuje da se vinogradarstvo u ovom kraju dobro razvija i da su Ljubušaci posljednjih godina napravili veliki iskorak u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti