INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

Veliki uspjeh: Srednjoškolac iz BiH osmislio aplikaciju "Digitalni farmer"

24.02.2023. 09:44 / Izvor: Akta.ba
digitalni farmer

Kenan Mahmutagić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole u Gradišci je osmislio mobilnu aplikaciju "Digitalni farmer".

Kenan Mahmutagić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole u Gradišci je osmislio mobilnu aplikaciju "Digitalni farmer". Aplikacija je četvrti put zaredom izabrana među pet najboljih u BiH.

Koliko je aplikacija važna za poljoprivredu, poljoprivrednike i kakve sve funkcije pruža, pojasnio je Kenan u razgovoru za portal Akta.ba.

"Na ideju da kreiram mobilnu aplikaciju "Digitalni farmer" došao sam tako što sam uvidio da poljoprivrednici trebaju jedno ovakvo kompletno rješenje, te da bi na taj način mogli da povećaju produktivnost na svojoj farmi i da bi na jedan inovativan način olakšali svakodnevne poslove u svojoj farmi", kazao je Kenan.

Kako nam je pojasnio radi se o aplikaciji koja na jedan inovativan način nastoji osnažiti poljoprivrednike.

"Aplikacija nastoji na jedan inovativan način osnažiti i poljoprivredni sektor, povećati produktivnost poljoprivrednika koristeći tehnologije vještačke inteligencije putem koje mogu da prepoznaju bolesti na biljkama, tehnologiju proširene stvarnosti gdje mogu da vide poljoprivredne mašine i opremu prije nego li je naruče", objasnio je.

digitalni farmer

Neke od prednosti i funkcionalnosti ove mobilne aplikacije su praćenje temperature i vlažnosti zemljišta.

"Pored toga aplikacija omogućava praćenje nivoa vode u rezervoaru, vlažnosti vazduha, prepoznavanje bolesti biljaka, pregled poljoprivrednih mašina i opreme u proširenoj stvarnosti, forum za razmjenu slika, pitanja između farmera, blog za farmere gdje oni mogu da prate najnovije vijesti o poljoprivredi, dnevni zadaci putem kojeg mogu da isplaniraju svoj poljoprivredni dan, zatim mogućnost da prate dobiti i troškove kao i mnogobrojne druge funkcionalnosti ove mobilne aplikacije", rekao je Kenan, dodajući da aplikacija posjeduje preko 20 funkcionalnosti koje nastoje olakšati farmerima njihov svakodnevni život.

Također, putem tehnologije proširene stvarnosti korisnik može da vidi poljoprivrednu opremu prije nego li je naruči.

Kenanov profesor Mladen Vidović je naveo da je u pitanju kompleksna aplikacija sa ogromnim brojem funkcionalnosti i sa ogromnim potencijalom da okupi veliki broj farmera, da uključi i naučne ustanove i druge subjekte.

Vidović je naglasio da je potreban ogroman skup znanja i tehnologija koje Kenan i svako drugi mora posjedovati da bi se tako nešto moglo uraditi.

digitalni farmer

S obzirom da je Kenanova aplikacija četvrti put zaredom izabrana među pet najboljih u BiH, on naglašava da je to veliki uspjeh za njega.

"Za mene je to veliki uspjeh da moja mobilna aplikacija četiri godine zaredom bude u top pet najboljih u BiH na ovom takmičenju. Moji planovi za budućnost su nastavak školovanja na nekoj visoko obrazovnoj ustanovi, planiram se nastaviti baviti izradom mobilnih aplikacija i video igara, a također planiram se okušati i u preduzetničkim vodama i baviti se nekim drugim kreativnim stvarima", poručio je na kraju našeg razgovora.

Razgovarala: Erna Salkić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti