U okviru projekta

Enhance: Održana prezentacija savjetodavnih usluga

24.02.2023. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Enhance

Organizovano predstavljanje rezultata pruženih savjetodavnih usluga malim i srednjim preduzećima.

U Beogradu 21. februara 2022. godine, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Energisom, organizovali su predstavljanje rezultata pruženih savjetodavnih usluga malim i srednjim preduzećima sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga. Na prezentaciji je prisustvovalo više od 50 učesnika.

"Konačno je došlo vrijeme kada firme i komore treba da djeluju zajednički prema EU fondovima. Ključ svih ovih aktivnosti jeste stvaranje kritične mase koja će samoincijativno djelovati, te nastaviti jačati prekograničnu saradnju, zahvaljujući projektu ENHANCE", navodi Aida Đamalija-Duran, Sarajevska regionalna agencija-SERDA.            

Angažovani eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju inovacija u indusrijskim procesima, vršili su posjete i organizacije sastanaka sa MSP u period od juna 2022. godine do februara 2023. godine, te vršili pružanje savjetodavnih usluga koje su uključile: pronalaska poslovnih partnera EU; plasiranje proizvoda/usluga na EU tržištu; informacije o dostupnim EU, regionalnim i domacim fondovima i programima za MSP; izvoz proizvoda na EU trzište i informacije o vazecim zakonima, standardima i regulativama; inovacije, transferi znanja i tehnologija.

"Veoma značajan projekat za privrednike obje zemlje, koji su prepoznali mogućnost saradnje ne samo u oblastima koje pokriva projekat već i u ostalim granama privrede. Posebna prednost je dobro medjusobno poznavanje sličnih regulativa i odustvo jezičkih barijera", navodi Nermina Ljubović, Privredna komora Srbije.

Pomenuta aktivnost se realizuje u okviru projekta "Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE”, koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti