Protest radnika

Radnici "Krivaje" pred Vladom Federacije traže da im se omogući odlazak u penziju

24.02.2023. 12:58 / Izvor: BHRT
protest

Radnici preduzeća 'Krivaja' iz Zavidovića protestuju danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tražeći isplatu neisplaćenih plata i uvezivanje radnog staža.

Radnici preduzeća "Krivaja" iz Zavidovića protestuju danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tražeći isplatu neisplaćenih plata i uvezivanje radnog staža.

Odluku o održavanju protesta u Sarajevu donijeli su kako bi poslali upozorenje nadležnima da je njihovo strpljenje pri kraju.

Radnici tvrde da u ovom trenutku njih stotinu ispunjava uslove za penzionisanje, ali zbog neuvezanog staža nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava. 

Poseban problem imaju nekadašnje radnice "Krivaje" koje su zbog zakonskih izmjena stekle, a nedugo zatim zbog neuvezivanja staža izgubile pravo za odlazak u penziju. 

Od 1.050 radnika nekadašnjeg IP "Krivaja" u stečaju, koliko ih je ostalo u preduzeću 2014. godine kada je funkcionalne dijelove nekad velike firme kupila Ortačka grupa koja je formirala preduzeće “Krivaja Mobel” , danas ukupno 250 radnika +Krivaje i dalje na evidenciji Službe za zapošljavanje čeka rješavanje svog statusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti