VELIKI BROJ ZAINTERESIRANIH

ProCredit i Comtrade edukacije: Više od 500 učesnika na Sunčanoj strani znanja

24.02.2023. 16:18 / Izvor: Akta.ba

U Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci su, od 20. do 23. februara 2023., održane besplatne edukacije Sunčana strana znanja, koje su organizovali ProCredit Bank i Comtrade Distribution.

U Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci su, od 20. do 23. februara 2023., održane besplatne edukacije Sunčana strana znanja, koje su organizovali ProCredit Bank i Comtrade Distribution, kao agilni i aktivni partneri privrede i sudionici u procesu energetske transformacije u Bosni i Hercegovini. Na edukacijskim sesijama stručnjaci iz različitih oblasti su predstavnicima kompanija i fizičkim licima, zainteresiranim za ove procese, osigurali relevantne informacije i prezentacije o stanju i zahtjevima tržišta danas, kada je energetska transformacija već počela. Instalateri i monteri solarnih elektrana, kojima su ove edukacije bile namijenjene, su dobili konkretne tehničke informacije o načinima montaže.

"Ovo je vrijeme gotovo neograničenih tržišnih mogućnosti kada govorimo o obnovljivim izvorima energije", kaže Alen Hodžić, generalni direktor kompanije NRG d.o.o. Sarajevo koja kao partner ProCredit Bank aktivno učestvuje u razvoju projekata zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, kao jedan od lidera u implementaciji i izgradnji solarnih fotonaponskih sistema

"Primjerice, već danas na tržištu postoji ozbiljan deficit elektro inžinjera i montera solarnih elektrana, te ukoliko ste zainteresirani za takav posao, onda je ovo najbolji trenutak da s njim i počnete", rekao je Hodžić, dodavši da je upravo Sunčana strana znanja odlična prilika da za susrete i razmjenu informacija i iskustava o solarnim elektranama, njihovoj instalaciji i načinu finansiranja. Hodžić je naglasio i odličnu saradnju sa ProCredit Bank, sa kojom je NRG d.o.o. samo u prošloj godini realizovao projekate iz ove oblasti u vrijednosti od preko 5 miliona KM.

edukacije

 

S ovim se slaže i Ines Amitović, direktorica odjela za održivi razvoj i komunikacije u ProCredit Bank. "Mi u ProCredit banci smo u dnevnom, direktnom kontaktu s privrednicima i potpuno smo svjesni da se upravo događa ekspanzija u segmentu investicija u obnovljive izvore energije. Da bismo pomogli pravilnom usmjeravanju energije i znanja, nastojati ćemo i u budućnosti spajati eksperte s investitorima i izvođačima radova. Vjerujemo da su informisane odluke u pravilu i najispravnije i da će donijeti najbolje rezultate“, rekla je Amitović. 

Edin Karačić, produkt menadžer u Comtrade Distribution, je naglasio da je cilj prezentacije bio potaknuti što više kompanija da započnu s izgradnjom svojih prvih solarnih sistema za domaćinstva i manje komercijalne sisteme. "Čast nam je i zadovoljstvo da smo mogli podijeliti naša iskustva i znanja vezano za solarne sisteme”, kazao je Karačić. 

Prateći kretanja na tržištu i zahtjeve privrednika, ProCredit Bank će u narednom periodu  organizovati  konferenciju na kojoj će biti objašnjene nove regulative obuhvaćene Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, čije se izglasavanje tek očekuje, ali i gdje će biti predstavljeni trendovi i fluktuacije na tržištu energenata. 

Zainteresirani za energetsku transformaciju, finansiranje solarnih elektrana i vezane aktivnosti, više informacija mogu dobiti putem maila ili telefonom, pozivom na broj 033 250 950. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti