Košarac i Memić

Uspostavljanjem integrisanih graničnih prelaza jačati vezu BiH i Srbije

25.02.2023. 08:02 / Izvor: Akta.ba
srbija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac boravio je u radnoj posjeti Beogradu, u okviru koje je održao sastanak sa ministrom turizma i omladine Republike Srbije Huseinom Memićem.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac boravio je u radnoj posjeti Beogradu, u okviru koje je održao sastanak sa ministrom turizma i omladine Republike Srbije Huseinom Memićem.

Ministar Košarac istakao je da je Srbija najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH u okviru CEFTA sporazuma, te da postoji otvoren prostor za dalje unapređenje i jačanje ukupnih odnosa na obostranu korist.

Sagovornici su konstatovali da je u narednom periodu neophodno intenzivirati saradnju u sektoru turizma, sa fokusom na rast broja dolazaka turista.

Ministar Košarac rekao je da BiH i Srbija imaju dobar pravni osnov za ostvarivanje tog cilja, podsjećajući na Sporazum o saradnji u oblasti turizma, koji su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije potpisali 2010. godine.

Ministri Košarac i Memić posebno su ukazali na potrebu formiranja većeg broja integrisanih graničnih prelaza, te ocijenili da bi ova mogućnost u značajnoj mjeri doprinijela poboljšanju turističke saradnje.

"Sagovornici su postigli dogovor da u što skorijem roku organizuju zajednički sastanak sa nadležnim institucijama u BiH i Srbiji na kojem će se razmotriti konkretni koraci za formiranje integrisanih graničnih prelaza", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti