Đapo i Puttrich

Dobri rezultati u sektoru turizma u Federaciji BiH i značajan rast investicija

01.03.2023. 11:51 / Izvor: Akta.ba
turizam

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastala sa ministricom za savezne i evropske poslove i povjerenicom pokrajine Hessen Lucie Puttrich.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastala sa ministricom za savezne i evropske poslove i povjerenicom pokrajine Hessen Lucie Puttrich, a tema razgovora bila su aktuelna pitanja iz oblasti zaštite okoliša, posebno u dijelu koji se odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnosti, projekte za smanjenje zagađenja zraka, te zaštitu šuma i voda.

Ministrica Đapo informirala je gošću o radu Federalne vlade, provedenim reformama i poduzetim mjerama na zaštiti okoliša, kao i razvoju turizma u Federaciji BiH.

"U našem mandatu radili smo u korist građana najbolje što možemo. Radili smo prema dokumentu Reformske agende koji smo i realizovali. Ova Vlada ima rezultate. Riješili smo mnoge probleme koji su nas dočekali kada smo preuzeli dužnost. Posebno bih istakla provedenu reformu penzionog sistema koja je omogućila redovnost i rast penzija. Riješili smo brojna dugovanja prema radnicima i uvezali radni staž. Također, donijeli smo i značajne finansijske zakone. Osigurali smo sredstva za izgradnju kompletnog autoputa na Koridoru Vc, koji prolazi kroz Federaciju", istakla je ministrica Đapo.

Naglasila je i dobre rezultate u sektoru turizma u Federaciji BiH, te značajan rast investicija, kao i povećan broj turista. Kazala je da su iz oblasti okoliša urađene sve potrebne pripreme kako bi BiH mogla odmah otvoriti poglavlje okoliša kada je riječ o ispunjavanju uslova iz kandidatskog statusa.

"Donesen je niz zakona, te harmonizirana legislativa sa onom u Evropskoj uniji. Vlada Njemačke nam dosta pomaže. Jedan od projekata tiče se uspostave sistema izvještavanja EU o industrijskim zagađivačima. Također, dosta radimo na usklađivanju legislative koja s tiče obnovljivih izvora energije i prelasku privrede i građana na te izvore, kako bi se smanjila zagađenost zraka. Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i druga resorna ministarstva u Vladi Federacije rade na olakšavanju davanja dozvola za solarne projekte kako bi motivisali investitore da ulažu u njih. Stvaramo uslove za utopljavanje zgrada kolektivnog stanovanja, a mnogi objekti u javnom sektoru su već obnovljeni. Federalna vlada promiče i investicije u elekromobilnost, te sufinansiramo kupovinu električnih automobila", pojasnila je Đapo.

S obzirom na to da su njemačku ministricu interesirale i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH kada je riječ o zaštiti okoliša, ministrica Đapo je navela da se prostorno planiranje i energetske politike provode sa nivoa entiteta, kantona, općina i gradova, u skladu sa obavezama iz međunarodnih konvencija i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno kada su u pitanju ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Također, tokom sastanka razgovaralo se i o izgradnji sistema za zaštitu voda, kao i tretmanu otpadnih voda, te je kao jedan od projekata istaknuta uspostava prečišćivača u Zenici, a koji je finansijski podržao njemački KfW.

Sastanku su prisustvovali i saradnici ministrice Puttrich, te predstavnik Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. Inače, njemačka ministrica sa delegacijom boravi u posjeti Bosni i Hercegovini od 26. februara do 1. marta ove godine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti