Osam kategorija

U Opatiji nagrađeni projekti ruralnog turizma iz Bosne i Hercegovine

02.03.2023. 07:58 / Izvor: Federalna.ba
ruralni turizam

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja u sklopu nacionalne nagrade.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja u sklopu nacionalne nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", a po prvi put u izbor su uključeni i predstavnici iz Bosne i Hercegovine.

Spomenuto priznanje dodjeljuje se u osam kategorija, i to turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske kulture, tradicije i običaja u Bosni i Hercegovini, od ove godine prijaviti su se mogli i projekti s područja Bosne i Hercegovine.

Od 160 ukupno prijavljenih projekata, 18 je stiglo iz Bosne i Hercegovine. Najviše ih je iz Hercegbosanske županije (HBŽ), čak 14.

Nagrađena su tri projekta iz HBŽ, i to zlatnom medaljom Continental Adventure d.o.o. iz Livna u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, brončanom medaljom nagrađen je projekt "Budi zdrav k'o dren" iz Drvara za zaštićeni mućeni pekmez od drenjina, a posebno priznanje za izvanredne napore za razvoj ruralnog turizma dobila je udruga "Ergela bosansko-hercegovačkog brdskog konja" iz Kupresa.

Priznanja su dodijeljena i Hotelu "Buna" iz Mostara, Motelu "Kiwi" - Seosko gospodarstvo, "Marića gaj" i "Hajdučkim vrletima" Blidinje.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", Dijana Katica, pohvalila je sve projekte, istaknuvši kako oni potiču razvoj ruralnog turizma i gospodarstva, čuvaju tradiciju te potiču zapošljavanje.

"Oni stvaraju dodanu vrijednost u današnjem turizmu, isticanjem donedavno skrivenih prirodnih ljepota i ostalih povijesno kulturnih te gastro sadržaja. Pritom svakako valja spomenuti i promicanje i poticanje ekološke proizvodnje i izvornosti kao temelja održivog razvoja ruralnih područja", kazala je Katica.

Kada je riječ o projektima pristiglim iz Bosne i Hercegovine, Katica ističe da je iznimno zadovoljna viđenim.

"Vidljiv je napredak i razvoj. Smatram da su svi kandidati na neki način pobjednici jer svojim trudom, posvećenošću i marljivim radom doprinose razvoju i pozicioniranju ruralnog turizma", kazala je Katica.

Sinoćnjoj svečanosti nazočili su izaslanik Vlade Hercegbosanske županije Ivo Maglica i načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti