Potpuna obustava rada

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela u Brčkom stupaju u generalni štrajk

02.03.2023. 12:18 / Izvor: Akta.ba
zdravlje

Bit će na svojim radnim mjestima, ali neće pružati usluge zdavstvene zaštite osim životno ugroženim pacijentima, oboljelim od malignih bolesti koji su u fazi liječenja te izdavati doznake za već započeta bolovanja.

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko, nakon štrajka upozorenja i neispunjavanja njihovih zahtjeva koji se tiču potpisivanja kolektivnog ugovora, povećanja plata i naknada za prevoz do radnom mjesta, odlučili su da sutra, 3. marta stupe u generalni štrajk.

Zaposleni u toj zdravstvenoj stanici, kako su najavili, potpuno će obustaviti rad. Bit će na svojim radnim mjestima, ali neće pružati usluge zdavstvene zaštite osim životno ugroženim pacijentima, oboljelim od malignih bolesti koji su u fazi liječenja te izdavati doznake za već započeta bolovanja.

Tokom obustave rada neće se izdavati recepti i uputnice, kao i nijedan vrsta laboratorijskih nalaza.

Štrajkački odbor u Zdravstvenoj stanici Bijela zatražio je još jednom od menadžemanta da se aktivnije uključi u rješavanje njihovih problema te ih pozvao na saradnju.

Zaposleni u toj stanici u južnom dijelu Distrikta svoje nezadovoljstvo iskazali su 45-minutnim štrajkom upozorenja 22. februara ove godine, gdje su iznijeli svoje zahtjeve i dali rok upravi od deset dana za ispunjavanje njihovih zahtjeva.

Podršku za obustavu rada imali su od zaposlenih u drugim područnim ambulantama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti