Prihodi povećani za 120 miliona KM

Inflacija i poskupljenja donijeli državi 120 miliona KM

04.03.2023. 07:57 / Izvor: Nezavisne novine
inflacija

Inflacija i velika poskupljenja skoro svih životnih namirnica su povećali prihode od indirektnih poreza u prva dva mjeseca ove godine za 120 miliona KM.

Inflacija i velika poskupljenja skoro svih životnih namirnica su povećali prihode od indirektnih poreza u prva dva mjeseca ove godine za 120 miliona KM u odnosu na isti period prošle.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca su iznosili 1,542 milijarde KM i veći su za 120 miliona KM ili 8,38 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 1,422 milijarde KM.

Naveli su da su u prva dva mjeseca 2023. godine privredi vratili 368 miliona KM, što je za 65 miliona KM više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 1,173 milijarde KM i veći su za 54 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva dva mjeseca 2023. godine raspoređen je iznos od 137 miliona KM.

Sav višak prihoda od indirektnih poreza završio je u entitetskim kasama i kod Brčko distrikta.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 32,1 milion KM, Republika Srpska 21,2 miliona KM i distrikt Brčko milion KM.

"Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM", saopštili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Slaviša Raković, ekonomski analitičar, istakao je u razgovoru za "Nezavisne" da su prihodi od indirektnih poreza povećani isključivo zahvaljujući visokoj inflaciji i poskupljenjima, koji su kulminirali prošle godine.

"Ovo je sve zahvaljujući porastu potrošačkih cijena i to nije nikakvo iznenađenje jer su samim tim veći porezi. Tu nema nikakvog drugog objašnjenja, osim toga da su prihodi od poreza veći zbog inflacije i poskupljenja. Ovo jedino kratkoročno odgovara budžetima. Prošla godina je obilježena inflacijom, a BiH je, nažalost, bila jedan od predvodnika u visini inflacije", istakao je Raković.

Ekonomista Milenko Stanić takođe smatra da su inflacija i poskupljenja koja su zabilježena prošle godine osnovni uzrok povećanja prihoda od indirektnih poreza.

"Već u prva dva mjeseca imamo situaciju laganog obaranja inflacije, ali je ona zadržala neki sličan tempo kao i prošle godine. Isključivo je za povećanje prihoda zaslužan porast cijena prošle godine u odnosu na godinu prije. Vjerovatno ćemo prema kraju godine imati proces smirivanja cijena i stabilnije prihode u budžetima, odnosno da će se oni vratiti u neke normalne okvire", zaključio je Stanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti