Skandalozna tehnička greška

Ina i Energopetrol otkazali nagradnu igru nakon uručenja glavne nagrade

04.03.2023. 13:08 / Izvor: Akta.ba
ina

Nagradna igra "Class Plus natoči, u Mercedes uskoči" otkazana nakon što je dobitnik proglašen.

Ina i Energopetrol benzinske stanice obavijestili su putem oficijelnih kanala da je nagradna igra "Class Plus natoči, u Mercedes uskoči" otkazana. 

Naime, predmetna nagradna igra je trajala do 31.januara, 2023. godine i otkazivanje možda i ne bi bilo sporno da se već nije desilo zvanično izvlačenje dobitnika Mercedes-Benz 118 CLA 180 Coupé automobila. 

"Želimo vas obavijestiti kako Holdina kao odgovorna i transparentna kompanija uvijek zahtjeva provođenje sveobuhvatnih kontrolnih procesa nagradnih igara koje se organiziraju u njeno ime kako bi garantirala regularan i fer proces za sve učesnike. U takvom procesu koji je proveden nakon izvlačenja glavne nagrade u nagradnoj igri "Class Plus natoči, u Mercedes uskoči", utvrđeno je da je došlo do nenamjerne tehničke pogreške operatera sustava računalne aplikacije putem koje se vršilo izvlačenje glavne nagrade. Kako je greška uzrokovala materijalnu povredu PRAVILA NAGRADNE IGRE "CLASS PLUS NATOČI, U MERCEDES USKOČI", a zakonski propisi ne predviđaju ponovno izvlačenje, dodjela glavne nagrade Mercedes-Benz 118 CLA 180 Coupé je otkazana.", navodi se u saopćenju. 

 

MITA Group koja je organizirala ovu nagradnu igru takođe je uz izvinenjenje uputila javnu obavijest. 

" .. spomenuta pravila nagradne igre ne ostavljaju mogućnost ponavljanja izvlačenja dobitnika glavne nagrade, što je u skladu sa zakonskim propisima iz Pravilnika o sadržaju pravila, uslovima i načinu privređivanja nagradnih igara, Član 11. stav 1. ("Sl. novine FBiH", br. 30/2016, 63/2019, 92/2020 i 12/2022). Zbog toga je odlučeno da se novčani iznos u vrijednosti glavne nagrade automobila Mercedes-Benz 118 CLA 180 Coupe, podijeli na četiri ravnomjerna dijela i uplati na račune humanitarnih organizacija Crveni križ FBiH, Merhamet MDD, SHU DOBROTVOR i Caritas kako je to propisano članom 17. stav 1. Zakona o igrama na sreću ("Sl. novine FBiH", br. 48/2015 i 60/2015)" , navodi se. 

Ipak, postavlja se pitanje ne samo odgovornosti nego i narušenog kredibiliteta obzirom da su vijerni korisnici predmetnih benzinskih pumpi čak dva mjeseca uredno kupovali gorivo u nadi učešća u ovoj vrijednoj nagradnoj igri.

Glavnu nagradu Mercedes Benz CLA 180 Coupe osvojio je Ante Marić na izvlačenju nagrade 1. februara, 2023. godine čemu svjedoči oficijelna objava. 

Međutim, Marić neće  dobiti automobil već samo 100 KM utješne nagrade. 

Prema pisanju portala Crna hronika, dobitniku Mariću su iz MITA Group javili da je sve snimljeno i kako je sve po pravilima.

Sada, mjesec dana nakon dobijanja nagrade i povlačenja dobitnog automobila sa porodicom je pretrpio šok i angažirali su advokata jer on već ima papire od automobila i pokrenuo je postupak sticanja prava na probne tablice prema uputi organizatora nagradne igre. 

Učesnici su zasigurno posljedično uticali povoljno na prodaju i ovakav vid neozbiljnosti nije moguće riješiti samo izvinjenjem niti obećanjem da će određene humanitarne organizacije imati benefit od naprasnog otkazivanja ove nagradne igre jer pomoć humanitarnim organizacijama nije određen nagradnom igrom i može se organizirati bilo kada. 

 Ostaje da se vidi epilog ove priče. 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti