Zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Trgovska gora: Hrvatska pokrenula studiju uticaja na životnu sredinu

07.03.2023. 15:50 / Izvor: Akta.ba
Trgovska gora

U Republici Hrvatskoj započet postupak određivanja sadržaja studije uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaprimilo je na znanje dopis od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim ih obavještava da je u Republici Hrvatskoj započet postupak određivanja sadržaja studije uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Obavijest o ovom postupku upućena je Ministarstvu vanjskih poslova BiH od strane Ministarstva održivog razvoja Republike Hrvatske, dana 28.02.2023. godine, od kada je ostavljen rok za postupanje od 30 dana.

U skladu sa Espoo konvencijom o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je dana 03.03.2023. godine iskazalo namjeru učešća Bosne i Hercegovine u postupku procjene uticaja na životnu sredinu u predmetnom postupku i o tome obajvestilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

"Imajući u vidu da se radi o lokalitetu u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine, kao i činjenicu da se radi o projektu koji može značajno uticati na životnu sredinu i zdravlje ljudi u Republici Srpskoj i BiH, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, kao kontakt institucija za provođenje ESPOO konvencije za BiH, o pokrenutom postupku obavijestilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vladu Brčko Distrikta radi obavještavanja nadležnih institucija, zainteresovane javnosti i javnosti na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta", saopćili su.

Mišljenja i sugestije iz prethodnog stava mogu se dostaviti na adresu Ministarstva do 15.03.2023. godine. Nakon toga, će se izvršiti objedinjavanje svih dostavljenih mišljenja i sugestija, kako bi se dostavilo  Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je Odlukom Savjeta ministara BiH određeno kao koordinator aktivnosti nadležnih institucija u BiH po pitanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Zainteresovana javnost se sa sadržajem dokumenata može upoznati na linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti