Vijeće stranih investitora organizuje info dane o ESG standardima

08.03.2023. 08:16 / Izvor: Akta.ba
vijeće stranih investitora

Tokom marta, Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini organizuje info dane o ESG standardima u četiri bh. grada Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar.

Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini, u okviru aktivnosti koje se odnose na promociju i uvođenje ESG standarda u kompanijama koje posluju u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, organizuje ESG info dane.

Tokom marta, Vijeće zajedno sa Advantis broker a.d. Banja Luka, te u partnerstvu sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) švicarskog saveznog odjela za ekonomske poslove, u sklopu implementacije projekta "ECA ESG PROGRAM - ESG aktivnosti u Bosni i Hercegovini", organizuje info dane o ESG standardima u četiri bh. grada Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar.

U okviru ovih događaja prezentiraju se primjeri i dobre prakse za održivi razvoj i jačanje investicija, te se pravi osvrt na ESG regulative i domaće zakonodavstvo.

"Pitanje uvođenja i poštivanja ESG standarda postaju sve više zastupljena u poslovanju, naročito zbog činjenice da odgovorni investitori širom svijeta sve više vode računa o zaštiti životne sredine, poštovanju prava radnika i dobrom upravljanju kompanijama. Trenutno mnoge zemlje zapadne Evrope uvode ESG standarde u svoja nacionalna zakonodavstva i postaju dijelom obaveze za velike korporacije i ohrabruju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro upravljanje. Stoga, u budućnosti će sve više postojati potreba da kompanije iz BiH, naročito izvozno orijentisane kompanije čiji su partneri u zemljama EU, ispune određene ESG standarde", istakla je izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH Sanja Miovčić. 

Info dani imaju za cilj upoznati bh. kompanije s ovim praksama, podijeliti međunarodna i regionalna iskustva o integraciji ESG standarda u donošenje odluka o ulaganju i pokrenuti dijalog o izazovima i mogućnostima usvajanja ESG standarda i načela u osnovnu djelatnost bh. kompanija.

Domaćin događaja u Sarajevu bila je kompanija Lukavac cement, a praktična iskustva na polju ESG predstavili su još i Eastern mining, Moon BH, Tvornica cementa Kakanj, te Addiko Bank Sarajevo. Sadržajan uvid u ESG regulativu i lokalno zakonodavstvo dale su konsultanti i pravni eksperti iz kompanija Advantis Broker, dmb partners, CMS Reich‑Rohrwig Hainz d.o.o. i  PricewaterhouseCoopers d.o.o., saopćeno je iz Vijeća stranih investitora

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti