Ispoštovane obaveze

Vlada USK: Najavljeni veći poticaji za poljoprivrednike

08.03.2023. 13:32 / Izvor: Fena
Vlada USK

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Sulejman Kulenović danas je na sastanku sa poljoprivrednim proizvođačima konstatirao kako su sve prethodne obaveze ispoštovane.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK) Sulejman Kulenović danas je na sastanku sa poljoprivrednim proizvođačima konstatirao kako su sve prethodne obaveze ispoštovane, te najavio ovogodišnje povećanje poticajnih sredstava.

"Prošle smo godine isplatili sedam miliona maraka direktno za poticaje, oko tri miliona za nadoknadu šteta i ostale manje grantove. Najbitnije je istaći da je sve što je rečeno i obećano, već i isplaćeno, nema više čekanja. Mislim da smo adekvatno pratili sve naše poljoprivredne proizvođače, uzevši u obzir i nepovoljne vremenske uslove, inflaciju", odnosno poskupljenja repromaterijala i svega ostalog. Za ovu godinu planirano je povećanje iznosa za poticaje od 25 do 30 posto, a uvodimo i nove stavke za kupovinu repromaterijala i kapitalna ulaganja. U 2023. godini za naše poljoprivrednike bit će osigurano oko 12 miliona KM, izjavio je ministar Kulenović.

Sami poljoprivredni proizvođači kažu kako su zadovoljni, te da u proteklih nekoliko godina imaju partnerski odnos sa Kantonalnom vladom.

"Takav odnos je rezultirao da su proizvođači mlijeka u našem kantonu zadržali zadovoljavajući nivo proizvodnje, koja je na razini rezultata iz prethodnih godina, dok je nažalost u svim drugim kantonima evidentiran pad. Ukupni iznos poticaja za poljoprivrednu proizvodnju prije četiri godine je bio 3,5 miliona, dok je u prošloj godini dakle udvostručen. Vlada USK ove godine će direktnu poljoprivrednu proizvodnju poticati sa više od devet miliona maraka, što dovoljno govori o kvalitetnom radu i razumijevanju potreba poljoprivrednika", riječi su predsjednika Kantonalnog udruženja proizvođača mlijeka i mesa Ermina Veladžića.

Dogovoreno je da će povećanje iznosa poticajnih sredstava biti linearno, odnosno ravnomjerno u svim poljoprivrednim oblastima. Također, poljoprivrednici  iz Unsko-sanskog kantona ovom su prilikom istakli i zadovoljstvo sve konkretnijom podrškom Vlade Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti