Usvojen program

Trudnice u RS-u još ne mogu ostvariti pravo na besplatne prenatalne testove

09.03.2023. 09:09 / Izvor: Glas Srpske
Trudnice

Vlada RS obezbijedila novac za te namjene, budućim majkama besplatna testiranja još nisu dostupna.

Iako je Fond zdravstvenog osiguranja RS usvojio program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice kojim se utvrđuju kriterijumi i način ostvarivanja ovog prava, a Vlada RS obezbijedila novac za te namjene, budućim majkama besplatna testiranja još nisu dostupna jer se čeka sklapanje ugovora s inostranom laboratorijom koja će raditi analize.

Naime, novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji je stupio na snagu u septembru prošle godine, predviđa finansiranje prenatalnih  testova za trudnice što ranije nije bio slučaj. Međutim, primjeni tog prava prethodilo je nekoliko koraka koji još nisu završeni. 

Fond zdravstva imao je zadatak da donese program kojim se utvrđuju indikacije i kriterijumi za ostvarivanje prava, što je i uradio sredinom februara ove godine. Zatim, Vlada RS je prošle sedmice donijela odluku o načinu finansiranja ovog prava, a predviđena sredstva za te namjene ove godine su dva miliona maraka. Odluka stupa na snagu osam dana nakon objave u “Službenom glasniku RS”.

"Budući da su program kao i odluka Vlade već usvojeni, preostalo je još da Univerzitetski klinički centar (UKC) RS potpiše ugovor sa ustanovom u inostranstvu koja će analizirati uzorke. Primjena prava u praksi počinje onog momenta kada se potpiše pomenuti ugovor", pojasnili u Fondu.

U UKC Republike Srpske kratko su juče rekli za “Glas” da će u narednom periodu postupiti prema instrukcijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te da će pristupiti pronalasku adekvatne referentne inostrane laboratorije i potpisivanju ugovora u svrhu slanja prenatalnih testova na analizu.

"Javnost će o tome biti blagovremeno informisana", rekli u UKC-u.

Inače, riječ je o pravu koje je prvi put uvršteno u paket prava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje će u potpunosti biti finansirano i po tome je Republika Srpska  jedinstvena u regionu.

Podsjećamo da će pravo na prenatalni test imati žene starije od 35 godina. Takođe, pravo na finansiranje ovih testova imaće i trudnice mlađe od 35 godina ukoliko imaju preporuku genetskog savjetovališta zbog lošeg rezultata ultrazvučnog pregleda fetusa, kombinovanog skrininga ili tripl testa, genetske mutacije, nasljedne bolesti usljed komplikacija poput prsnuća plodovih ovojaka, teškog krvarenja ili kontrakcija materice i slično. Programom je definisano i da će pravo na finansiranje testova buduće majke ostvarivati na osnovu uputnice ginekologa kod koga su registrovane, dok se će uzorak krvi uzimati u javnim bolnicama s kojima Fond zdravstva ima potpisan ugovor. Bolnice će potom uzorak krvi dostavljati UKC-u RS koji će dalje prosljeđivati uzorak na testiranje ustanovi s kojom zaključi ugovor o proceduri testiranja.

Struka

U Fondu zdravstva su istakli da je kriterijume finansiranja prenatalnih testova odredila zdravstvena struka, tačnije ljekari UKC RS. Naglasili su da je rok za donošenje programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice bio 31. jul ove godine, ali je Upravni odbor Fonda i prije zakonom predviđenog roka usvojio pomenuti program.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti