Tri programa

Više od pet miliona za programe iz zaštite okoliša i razvoja turizma u FBiH

09.03.2023. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Okoliš

Vlada FBiH je usvojila tri programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH u ukupnom iznosu od 5.164.595 KM.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila tri programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH u ukupnom iznosu od 5.164.595 KM. Ova sredstva se raspodjeljuju sa budžetske pozicije Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima i to za programe provedbe Akcionog plana Strategije okoliša, zatim razvoja turizma, te podrške Nacionalnom parku Una.

Prvim Programom utroška se ukupno 2.664.595 KM raspodjeljuje na četiri programa zaštite okoliša. Najveće izdvajanje od 2.000.000 KM odnosi se na sufinansiranje sanacije i uklanjanja opasnog otpada kruksa iz industrijske zone grada Tuzle, koji se nalazi u krugu nekadašnjih fabrika Hlor alkalnog kombinata (HAK). Ova sredstva planirana su na osnovu Zaključka Parlamenta FBiH, a korisnik je Vlada Tuzlanskog kantona.

Drugim programom je 500.000 KM namijenjeno poboljšanju funkcioniranja upravljanja zaštićenim područjima iz nadležnosti nižih nivoa vlasti u FBiH. Njegov cilj je održivo upravljanje, očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta, jačanje javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima, kao i povećanje broja posjeta tim područjima. Korisnici ovih sredstava su institucije i općine koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima (spomenici prirode, parkovi prirode i zaštićeni pejzaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato, Trebević, zatim Bentbaša, pećina Vjetrenica, Tajan i dr.).  Trećim programom se 84.595 KM dodjeljuje Javnom preduzeću „Deponija“ d.o.o. Mostar za podršku regionalnim centrima za upravljanje komunalnim otpadom. Četvrtim je 80.000 KM namijenjeno korisniku JP za komunalne poslove KOMUS d.o.o. Gračanica za sufinansiranje unapređenja upravljanja komunalnim otpadom, za izgradnju transfer stanica, reciklažnih dvorišta i sortirnice komunalnog otpada, te zatvaranje nesanitarnih deponija.

Drugom današnjom odlukom iz resora Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada je usvojila Program utroška transfera 2.000.000 KM za razvoj turizma i to za tri programa. Korisnici mogu biti pravna i fizička lica registrirana na teritoriji FBiH, a prema kriterijima utvrđenim Programom.

 Najveći od ova tri odnosi se na izdvajanje 1.000.000 KM za sufinansiranje projekata iz turističko-ugostiteljskog sektora putem kreditne linije Razvojne banke FBiH za dugoročno kreditiranje turističkog sektora, s ciljem razvoja održivog turizma u FBiH. Prema uslovima, iznos pojedinačnog kredita može biti do 500.000 KM, s rokom otplate od osam godina uključujući grace period do 12 mjeseci, uz kamatnu stopu 2,5 posto fiksno na godišnjem nivou. Redovnu kamatu u visini 2,5 posto će subvencionirati resorno federalno ministarstvo za cijelo vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period), kao i jednokratnu naknadu za obradu kreditnog zahtjeva koja će biti subvencionirana u stopostotnom iznosu. Svrha ovog programa je poticaj izgradnji novih i adaptaciji postojećih smještajnih i turističko ugostiteljskih kapaciteta, doprinos povećanju kvalitete turističke ponude i sadržaja, povećanje kvaliteta života u ruralnim područjima, stvaranje uvjeta za ostanak mladih na selu, očuvanje tradicijskih stambenih objekata i razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda, kao i ostali projekti koji doprinose održivom razvoju turizma.

U drugom programu se 700.000 KM izdvaja za nabavku opreme s ciljem razvoja avanturističkog turizma u ruralnim predjelima. Minimalan iznos za dodjelu je 5.000 KM, a maksimalan 50.000 KM. Treći program u iznosu od 300.000 KM namijenjen je podršci turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju nacionalni i internacionalni značaj za FBiH (konferencije, sajmovi, turističko - gastronomske i druge manifestacije). Svrha je promocija domaćih turističkih proizvoda i destinacija s ciljem razvoja i unapređivanja turističke ponude, povećanje posjeta i razvoj održivog turizma. Minimalan iznos za dodjelu je 5.000 KM, a maksimalan 20.000 KM.

Također Vlada je u skladu sa Zakonom o NP Una odobrila Program utroška 500.000 KM za finansiranje troškova za rad i funkcioniranje ovog nacionalnog parka čija djelatnost je javna, a primarni zadatak je zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti i izvornosti prirode u ovom NP, koji su od značaja za FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti