Prikupljaju dozvole

Završne pripreme za početak eksploatacije dacita u Srebrenici

10.03.2023. 07:42 / Izvor: SRNA
Dacit

Direktor firme "Dacit" iz Srebrenice Petar Kovačević izjavio je da privodi kraju prikupljanje neophodnih dozvola za otvaranje kamenoloma.

Direktor firme "Dacit" iz Srebrenice Petar Kovačević izjavio je da privodi kraju prikupljanje neophodnih dozvola za otvaranje kamenoloma i pokretanje eksploatacije kamena dacita na području srebreničke mjesne zajednice Gostilj.

Kovačević je pojasnio da su pripreme za otvaranje kamenoloma usporili njegovi zdravstveni problemi i dobijanje administrativnih dozvola za otvaranje pogona, za šta je neophodno vrijeme i sagledavanje okolnosti, te analiza uticaja na prirodno okruženje.

"Očekujem da će stručna komisija uskoro izaći na teren i da ćemo nakon toga dobiti dozvolu za otvaranje kamenoloma, pokretanje rada i eksploatciju dacita", rekao je Kovačević.

On tvrdi da će radovi sigurno uskoro biti pokrenuti.

Vlada Republike Srpske je u februaru 2021. godine dodijelila koncesiju firmi "Dacit" za eksploataciju ovog kamena na period od 25 godina. Predviđena vrijednost investicije je 313.000 KM.

Ugovorom je predviđeno da koncesionar, nakon početka rada, uplaćuje u budžet Republike Srpske koncesionu naknadu od pet odsto ostvarenih prihoda, a 90 odsto tog iznosa biće usmjereno u budžet opštine Srebrenica.

Ranije je najavljivano da je, nakon otvaranja kamenoloma, planirano investiranje oko 25 miliona evra za izgradnju savremene fabrike za proizvodnju kamene vune od dacita, koja se koristi kao izolacioni materijal umjesto stiropora.

Kovačević je najavio da će ova firma proizvoditi oko 50.000 tona kamene vune godišnje i zapošljavati 150 radnika, a u početnoj fazi posao u kamenolomu dobiće 25 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti