OPRAVDANO, ILI NE

Objavljeni troškovi izvođenja tri predstave, oko 100.000 KM po predstavi

10.03.2023. 10:57 / Izvor: Akta.ba
idiot

Bh. spisateljica Indira Kučuk-Sorguč objavila je na društvenim mrežama zaključke UO Narodnog pozorišta Sarajevo o predračunima tri predstave koje su odigrane i planirane u ovom pozorištu.

Dramska predstava "Idiot" rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić, podijelila je bh. društvo. Nakon što je nedavno iskritikovala Indira Kučuk predstavu, spisateljica Indira Kučuk-Sorguč sada je objavila na društvenim mrežama zaključke UO Narodnog pozorišta Sarajevo o predračunima tri predstave koje su odigrane i planirane u ovom pozorištu.

Radi se o predstavama "Dostojevski idiot", "Orfej u podzemlju" i "Eshil Orestije" za koje izdvojeno oko 300.000 KM.

Prema priloženom zaključku, Narodno pozorište je usvojilo predračun troškova dramske premijere "Dostojevski idiot" kojim se utvrđuju troškovi premijernog izvođenja u iznosu od 81.678 KM, uz troškove repriznog izvođenja u iznosu od 2.151 KM ( po jednoj reprizi) , što je iznos od oko 100.000 KM.

idiot

 

"Postavljam da vidite koliko sve nas poreske obveznike košta blasfemična umjetnička politika stranačko-sektaškog uhljeb aktivizma, s malo estetike a mnogo zloupotrebe pozornice u dnevnopolitičke, šatro socijalno angažirane i društveno kritične, svrhe. Samo za 'Idiota' koji osim što je loša, jeftina i odvratno neinventivna predstava sa banalnim politikantstvom i prostačkim, malicioznom poigravanjem sa velikim klasikom stavljajući mu u pero ono što nije dio njegovoga djela, taj 'angažirani' projekat upravnikove rediteljice marionetice koštao je ovo društvo sa reprizama i dozvoljenih 10 posto više, cca 100.000 maraka", napisala je ona.

Za tu sumu, dodaje ona, čovjek kupi stan, napravi solidnu kuću za život, može s porodicom pet godina proživjeti bez trauma, a penzioner na minimalcu taj novac neće možda nikad ni utrošiti jer bi to značilo da bi penziju primao 20 godina.

"A šta je kulturna publika, ili ona koju ovakvi  jedači naših toplih obroka i grupa međusobnih lizača ”kultivišu” dobila?! Četiri sata providne agitacije i ulične bordel estetike, koja će se na repertoaru naći max pet puta i to pred polupraznom salom", poručila je.

Predračun za premijeru operete "Orfej u podzemlju" koja večeras treba da bude izvedena premijerno, košta također oko 100.000 KM.

Tačnije, za ovu predstavu utvrđeni su nešto veći troškovi u iznosu od 94.276 KM, uz troškove repriznog izvođenja 4.542 KM, dok dramska premijera  Eshilove "Orestije" košta 95.149 KM uz dodatnih 1.376 KM za reprizne troškove.

orfej

 

"Ovom krčmljenju kojom kupuje politika odobravanja ovolikih troškova(UO) a pritom imamo svoj ansambl, treba stati u kraj. Neka svako zaradi svoju plaću i neka se skine perfidni slogan “Pozorište narodu” jer ovo “Narodno pozorište” je sve osim toga", poručila je.

Inače, dramska predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić: Dostojevski nove generacije premijerno je izvedena u prošlog mjeseca u čijoj izvedbi je učestvovao ansambl s velikim brojem mladih glumica i glumaca. 

Uoči premijere, istaknula je da je s dramaturzima Eminom Omerović i Benjaminom Konjicijom više od godinu dana radila na adaptaciji teksta u kojem Dostojevski piše o idealnom čovjeku.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić poručio je nakon prve premijere predstave kako je siguran da je Narodno pozorište Sarajevo na pozorišnom putu sa inscenacijom "Idiota" otvorilo novu stranicu budućnosti teatra u redefiniranju pojma angažmana u odnosu na svakodnevnicu. 

"Takav entuzijazam, strast i revolucionarni estetski duh pripada mladim ljudima koji će u kreativnoj sintezi sa iskustvom i tradicijom naše najstarije pozorišne kuće dalo zanimljiv i uzbudljiv umjetnički doživljaj. Večeras je bila premijera u Narodnom pozorištu Sarajevo, čestitke autorskom timu na čelu sa Selmom Spahić i brojnom glumačkom ansamblu predstave. Pamtićemo ovu noć po najavi jedne nove glumačke generacije na sarajevskim pozornicama", napisao je Mustafić.

U glavnim ulogama su Dino Sarija kao Lav Nikolajevič Miškin, Vanja Đugum Matović kao Nastasja Filipovna Baraškova, Igor Skvarica u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina, te Sara Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančinove.

Ostatak podjele čine: Ejla Bavčić Tarakčija, Mirvad Kurić, Aleksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti