Novi cjenovnik

Šalo: Povećanje cijena komunalnih usluga u Goraždu neminovnost

10.03.2023. 14:28 / Izvor: Fena
komunalno

Cijena kubnog metra vode umjesto dosadašnjih 0.80 feninga iznosit će 1,10 KM, a cijena odvoza smeća povećana je sa 0,07 feninga na 0,10 feninga po kvadratnom metru.

Gradsko vijeće Goražde na posljednjoj sjednici dalo je saglasnost na odluku Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "6.mart“ o utvrđivanju cijena usluga individualne komunalne potrošnje, u skladu s kojom je došlo do povećanja cijene vode i odvoza smeća.

Cijena kubnog metra vode umjesto dosadašnjih 0.80 feninga iznosit će 1,10 KM, a cijena odvoza smeća povećana je sa 0,07 feninga na 0,10 feninga po kvadratnom metru.

Direktor komunalnog preduzeća Haris Šalo naglašava da je porast cijena bio neminovan, ukoliko se želi očuvati finansijska stabilnost preduzeća.

"Mi imamo poskupljenja hemikalija preko 100 posto, poskupljenje električne energije od 20 do 30 posto, goriva i svega ostalog što utiče na cijenu distribucije vode, tako da nikome nije drago što dolazi do poskupljenja ali globalna situacija je takva da je zaista do toga moralo doći. Inače bi došlo do urušavanja i samog gašenja komunalnog preduzeća, a najgore po naše korisnike bilo bi da nikako nemaju vodu", kazao je on.

Podsjetio je da je cijena vode posljednji put poskupila 2013. godine dok se cijene odvoza komunalnog otpada nisu mijenjale od 2008. godine.

"Iako je riječ o nepopularnoj mjeri, drago mi je da su vijećnici gradskog vijeća shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi komunalno preduzeće i podržali odluku o porastu komunalnih usluga. Razumljivo je da vijećnici koje su građani birali razmišljaju kako će građani reagirati na sve to, ali i građani su svjesni da je sve poskupilo što utiče i na komunalno preduzeće", kazao je direktor JKP “6. mart” Goražde.

Primjena novog cjenovnika komunalnih usluga počet će osam dana od objave u službenim novinama Grada Goražda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti